Kamerastabilizátort keresel? Mutatjuk, hogy érdemes választanod!

Főoldal > Hogyan válassz stabilizátort kamerádhoz?

DrónExpert

Hogyan válassz stabilizátort kamerádhoz?


2019/12/03

A kamera stabilizátorok egy operatőr legfontosabb kellékei közé tartoznak, hiszen nem csupán az mozgásból adódó rázkódást segítik kiküszöbölni a felvételeken, hanem igazi filmes kameramozgásokat is lehetővé tesznek, új szintre emelve ezzel a produkció minőségét.

kamerastabilizátor tudnivalók

Az operatőrök és a nézők egyaránt szeretik a stabil, méltóságteljes mozgásokkal felvett videókat, ezért ha komolyan szeretnél ezzel a területtel foglalkozni, akkor előbb-utóbb neked érdemes lesz beszerezned egyet kamerádhoz.

 A választék azonban nagy, és egy jó stabilizátor egy kisebb vagyonba is kerülhet, szóval íme néhány kérdés, amiket érdemes feltenned magadnak új stabilizátorod felkutatásakor!

 


1. Tényleg kell nekem egy stabilizátor?

Az az első és legfontosabb kérdés, amit fel kell tenned magadnak. Egy kamera-stabilizátor (legyen az gimbal vagy steadicam) komoly beruházás, és jó okod kell legyen rá, hogy beszerezz egyet magadnak. Ha csak néha van olyan felvételed, aminek túl rázkódósra sikerül, szoftveres stabilizátorral is javíthatsz rajta valamennyit.

 

2. Sűrűn fogod használni stabilizátorodat?

Nem mindegy az sem, hogy milyen sűrűn szeretnéd használni az eszközt. Ha minden forgatáson jól jönne, akkor egyértelműen érdemes beruházni egybe, de csak ha néha van szükséged rá, akkor lehet, hogy jobban jársz egy alkalmankénti bérléssel.

 

3. Milyen jellegű mozgásokat szeretnél stabilizálni?

Ha úgy érzed, hogy mindenképpen kelleni fog egy stabilizátor, amit gyakran is használnál, akkor tudnod kell azt is, hogy milyen jellegű mozgásokat szeretnél stabilizálni vele. Például egy autóra szeretnéd rögzíteni? Esetleg kézben lesz használva? Vagy légi felvételekhez?

 

E kérdés megválaszolásával könnyebb lesz választanod a háromtengelyes gimbalok, a steadicamek, és a stabilizált kamerával felszerelt drónok között.

 

4. Milyen nehéz felszerelést kell stabilizálnod?

Egy másik fontos kérdés, amit meg kell válaszolnod, mielőtt stabilizátort választanál kamerádhoz. Bizonyára tisztában vagy vele, hogy egy kamerához számos kiegészítőt lehet (és gyakran kell is) csatolni, hogy megfelelően működjön. Ezek a kiegészítők jelentősen megnövelik az egész felszerelés súlyát, főleg, hogy gyakran egy fém vázon helyezkednek el, ami még több súlyt jelet. Egy okostelefonhoz például elég egy DJI Osmo Mobile 3-as, egy kézzel operálható gimbal, míg egy teleaggatott kamerához már profi felszerelésre lesz szükséged, kellő teherbírással.

 

5. Mennyire fontos számodra a beállításhoz szükséges idő, és a hordozhatóság?

A különböző technológiájú stabilizátorok előkészítése és beállítása eltérő időket vesz igénybe. Ha sűrűn van szükséged gyors felvételekre, akkor nem mindegy, hogy perceket, vagy másodperceket vesz igénybe ez a folyamat. Egy háromtengelyes gimbal például viszonylag gyorsan kiegyensúlyozható, míg egy steadicambe szó szerint bele kell öltöznöd, hogy használni tudd.

 

Fontos szempont még a hordozhatóság is – ha a stábot lényegében egymagad alkotod, akkor nem lesz, aki hordozza utánad a nagyméretű felszereléseket (itt megint csak a steadicamre vetünk éles pillantásokat). Szerencsére vannak olyan stabilizátorok is, amiket könnyedén magaddal vihetsz szétszerelt állapotukban – habár egy ilyen összeszerelése szintén időbe telik, tehát érdemes begyakorolni szabadidődben.

 

6. Mennyit tudnál rászánni egy stabilizátorra?

Az egyértelmű korlát persze a költségvetés lesz. Operatőrként bizonyára hozzászoktál, hogy a különböző felszerelések ára a csillagok között jár, és nincs ez másképp a minőségi stabilizátorok között sem. Általánosságban minél stabilabb, és nagyobb teherbírású megoldásra van szükséged, annál mélyebbre kell majd nyúlnod a zsebedben.


 Legfrissebb cikkek


Kiszivárogtak a DJI Mavic Mini 3 Pro tulajdonságai – Íme az új minidrón
Habár a DJI hivatalosan még nem jelentette be az új Mavic Mini 3 Prót, egy holland viszonteladó nyilvánossá tette az új minidrónról készített termékfotókat, illetve a készülék tulajdonságait is. A kiszivárgott információk lényegében mindent elárulnak az új Miniről (még az ár és feltüntetésre kerül), csak épp azt nem, hogy mikor jelenik meg hivatalosan.  
Dji MINI2 drone bemutató
Szinte egy évvel azután, hogy a DJI megjelent a frissített és továbbfejlesztett Mavic Minivel, a Mini 2 megjelent. A Mavic Mini stratégiai kiadás volt, válaszul az FAA követelményére, miszerint minden 250 g feletti drónot regisztrálni kell. A tavalyi Mavic Mini súlya 250 g, és hogy minden kétséget kizárjon arról, hogy az újabb modell a súlyhatár alá esik-e, a Mini 2 súlya 249 g. Azok számára, akik aggódnak a drón regisztrálása iránt, ez jó hirt jelent. A frissített kiadással egy kis frissített márkajelzés is jár, a Mavic kiesett a névből - most már csak a Mini. Sok szempontból nagyon hasonló a régebbi verzióhoz, a Mini 2 számos frissített funkcióval rendelkezik, például egy továbbfejlesztett 4K / 30p kamerával, a Raw + JPEG fájlok rögzítésének képességével és az OcuSync 2.0 vezérlő átvitelével a Wi-Fi helyett. Ezek a funkciók nyilvánvaló javulást jelentenek a Mavic Mini-hez képest, a könnyű kezelhetőséggel és az élénk, masszív kialakítással együtt a Mini 2 könnyen a legjobb drón 170.000 forint alatt.
A dróntechnológia múltja és jelene, jövője
Pilóta nélküli repülő járművek, légi robotok, drónok – bármilyen névvel is illetjük ezeket a készülékeket, kétségtelen, hogy az elmúlt évek során elképesztő ütemben nőtt a népszerűségük. Habár sokáig csak a mozikban vagy katonai bázisokon találkozhattunk velük (az utóbbi persze csak néhányakra igaz), a drónok mára nem csak a fogyasztói piacot hódították meg, hanem számos ipari szektort is forradalmasítottak, ami kevés technológiára igaz.
AKCIÓS TERMÉKEK
AA
LEGJOBB AKCIÓS DRÓNOK
BB
GOPRO KAMERÁK
CC
Nap ajánlata
DD