Hogyan szabad drónozni Spanyolországban? Milyen a Spanyol szabályozás Mallorca, Vagy a Kanári szigetek, Teneriffe, Gran Canaria, Barcelona, Ibiza, Lanzarotte

Főoldal > Drónszabályok Spanyolországban

DrónExpert

Drónszabályok Spanyolországban


2022/08/15

Hogyan szabad drónozni Spanyolországban? Milyen a Spanyol szabályozás Mallorca, Vagy a Kanári szigetek, Teneriffe, Gran Canaria, Barcelona, Ibiza, Lanzarotte vagy egyéb más Spanyol uticél esetén? Mutatjuk! 

Hogyan szabad drónozni Spanyolországban? Milyen a Spanyol szabályozás Mallorca, Vagy a Kanári szigetek, Teneriffe, Gran Canaria, Barcelona, Ibiza, Lanzarotte

Drónszabályok Spanyolországban 

 

Spanyolország tele van szebbnél-szebb tájakkal, amelyeket madártávlatból is megéri megörökíteni. Ha viszont egy drónt szeretnél a levegőbe engedni, akkor tisztában kell lenned a spanyolországi drónszabályokkal, és meg kell felelned az összes érvényben lévő előírásnak. Spanyolország drónszabályokért az AESA, vagyis a Spanyol Légibiztonsági Ügynökség felel, illetve vonatkoznak rá az Európa szerte érvényes dróntörvények is. Az alábbi cikk az AESA által közölt szabályok alapján készült, azonban ezeket mindig érdemes ellenőrizni, hiszen rendszeresen változhatnak, frissülhetnek. A hivatalos spanyol nyelvű dokumentum itt található. 

 

Engedélyköteles a drónreptetés Spanyolországban? 

Mint a legtöbb országban, úgy Spanyolországban is kötelező bizonyítványt szerezni az olyan drónok reptetéséhez, amelyek tömege meghaladja a 250 grammot. Ez a bizonyítvány igazolja, hogy a pilóta alapvető ismereteket szerzett a drónreptetéssel kapcsolatban, illetve feljogosítja őt a különböző kategóriájú drónok reptetésére. 

 

A nyitott kategóriájú reptetéshez tehát kötelező letenni az AESA vizsgáját, ami a reptetés kockázatától függően 1-es vagy 2-es szintű lehet. Egy specifikus kategória reptetéséhez egy 3-as szintű AESA vizsgára lesz szükség az adott sztenderd forgatókönyv (STS) előírásai szeirnt. 

 

Mit kell tudnom, mielőtt Spanyolországban reptetnék drónt?  

Spanyolországban nem tesznek különbséget a professzionális és a szabadidős célú drónreptetés között, ami azt jelenti, hogy minden pilótának ugyan azokkal a szabályokkal kell tisztában lennie. 

Ugyan ez vonatkozik a kategóriákra is – bármilyen kategóriában is szeretnél drónt reptetni Spanyolországban, ugyan azok a szabályok és korlátozások vonatkoznak rád. 

 

A spanyolországi drónreptetés általános szabályai 

 • A drónnak mindig láthatáron belül kell maradnia (kivéve specifikus kategóriákat STS BVLOS reptetés során). 
 • A maximális reptetési magasság 120 méter. 
 • Minden repteret és szabályozott légteret 8 kilométeres körzetben kerülni kell. 
 • Felelősségbiztosítás kötése nem kötelező, de erősen javasolt. A pilóta felelős minden drón okozta kárért. 
 • A drónnak egy tűzbiztos azonosítólappal kell rendelkeznie, amelyen a gyártó neve, a modell, a sorozatszám (ha van) és a pilóta elérhetőségei kell, hogy szerepeljenek. 
 • Tiszteletben kell tartani a felvételeken megjelenők magánéletét, és a felvételek megosztásakor ügyelni kell az adatvédelmi rendeletben foglaltakat. 
 • Természetesen ügyelni kell az emberek biztonságára is. 

 

Mi a helyzet a 250 grammnál alacsonyabb tömegű drónokkal Spanyolországban? 

A 250 grammnál könnyebb drónok nem mentesülnek az összes szabály alól Spanyolország területén. Habár ezek a készülékek valamivel szabadabban használhatók, bizonyos korlátozások azokra a pilótákra is vonatkoznak, akik 250 grammnál kisebb tömegű drónt szeretnének reptetni: 

 • Egy legalább AESA 1-es szintű vizsgára lesz szüksége annak, aki a nyitott kategória A1 vagy A3 alkategóriájában szeretne reptetni. 
 • A drón nem repülhet a talajtól 120 méterrel magasabbra, és a pilótától 50 méterrel messzebbre. 
 • Tilos nemzeti parkokban, vadrezervátumokban, bioszféra-rezervátumokban és más természetvédelmi területeken reptetni. 
 • A 250 grammnál könnyebb drónok sem repülhetnek repterek és egyéb szabályozott légterek 8 kilométeres körzetében. 
 • Szintén be kell tartani az adatvédelmi törvényben foglaltakat, és tisztelni az emberek magánéletét. 

 

A józan ész szabályai mindenhol érvényesek Spanyolrszágban is!

Spanyolországi drónreptetésed során bárhol, bármilyen drónt is használsz, fontos, hogy józan ésszel tedd azt. A legfontosabb mindig az, hogy ügyelj légtér és a közelben lévők biztonságára. 

 

Ne reptess továbbá olyan időjárásban, ami megnehezítené a reptetést a kedvezőtlen látási viszonyok vagy a drón irányíthatatlansága miatt (köd, eső, erős szél stb.) 

 

A drón továbbá mindig maradjon láthatáron belül. 

 

Mindig nézz utána a legfrissebb szabályoknak, törvényeknek és korlátozásoknak, mielőtt bármilyen célból bármilyent drónt reptetnél Spanyolországban (vagy bárhol máshol). 

 

Kötelező a drónok regisztrációja Spanyolországban? 

Spanyolországban csak az engedélyköteles kategóriát képviselő drónok regisztrációja kötelező. A drónokat az AESA-nál kell regisztrálni, függetlenül attól, hogy hány drónt szeretnél kezelni. 

A regisztráció 5 évig érvényes, és ez idő alatt minden EASA országban elfogadják. Csak azokat a drónokat nem kötelező regisztrálni, amelyek a 2009/48/EC szerint játékoknak minősülnek. 

Minden 250 grammnál nagyobb tömegű drónon lennie kell egy azonosítólapnak, amelyen a következők kell szerepeljenek: 

 • Gyártó 
 • Drón típusa 
 • Modell 
 • Sorozatszám 
 • Pilóta neve és elérhetőségei 

 

Ezeket az adatokat egy szabályos tűzálló módszerrel kell rögzíteni a lapra, például vegyi gravírozással, dombornyomással stb. A szövegnek láthatónak és kivehetőnek kell lennie. 

A drónállomásokon szintén lennie kell egy azonosítólapnak, ami a tulajdonos nevét és elérhetőségeit tartalmazza. 

 

A spanyolországi drónkategóriák 

A kategóriákba való besorolás a reptetéssel járó kockázattól függ. Ez alapján három kategóriát különböztetnek meg Spanyolországban: 

 • Nyitott kategória: Alacsony kockázattal járó reptetések, amelyek nem igényelnek engedélyt. 
 • Specifikus kategória: Közepes kockázattal járó reptetések sztenderd forgatókönyvek (STS) szerint, előzetes bejelentés és engedély nélkül, hacsak az adott forgatókönyvek nem igénylik ezeket. 
 • Engedélyköteles kategória: Magas kockázattal járó reptetések, amelyeket szigorú szabályok kötik és különleges engedélyeket igényelnek. 


 

Nyitott kategória  drón jogszabályok Spanyolország

Habár a nyitott kategória három alkategóriára osztható szét, amelyeknek mind megvannak a saját képzettségi elvárásai, ezek az általános szabályok az összes alkategóriára vonatkoznak: 

 • A drón mindig láthatáron belül kell maradjon, kivéve, ha a „follow me” módot használod a drónon, vagy egy spotter is veled van, aki szemmel tartja a drónt, miközben FPV eszközt használsz. 
 • A drón nem repülhet a talajtól 120 méterrel magasabbra. 
 • Amennyiben személyzettel repülő géppel találkozol, csökkentened kell a repülési magasságot, vagy kitérő manővereket kell végrehajtanod, hogy elkerüld az ütközéseket. Minél előbb landolnod kell a drónnal. 
 • Tilos tömegek fölé repülni. 
 • A veszélyes árucikkek szállítása szigorúan tilos. 

 

Specifikus kategória drón jogszabályok Spanyolország

A specifikus kategóriák közé tartoznak azok a reptetések, amelyek nem férnek bele a nyitott kategória definíciójába. Ezeket a kategóriákat külön szabályok kötik, amelyeknek érdemes külön utánanézni. 

 

Engedélyköteles kategória drón jogszabályok Spanyolország

Engedélykötelesnek számítanak azok a drónreptetések, amelyek fokozott kockázattal járnak, például: 

 • 3 méternél nagyobb drónok reptetése tömegek felett. 
 • Emberek szállítása. 
 • Veszélyes árucikkek szállítása. 

 

Ide tartoznak továbbá azok a reptetések, amelyek a releváns biztonsági felmérés szerint olyan kockázattal járnak, amely nem csökkenthető a drón vagy a pilóta minősítése, vagy pilótaengedély nélkül. 


 

Mikor kell engedélyt kérnem az AESA-tól, ha Spanyolországban szeretnék drónt reptetni? 

Leegyszerűsítve, akkor kell engedélyt kérned az AESA-tól, ha Spanyolországban szeretnél drónt reptetni, és: egy olyan specifikus kategóriában reptetnél, amely nem felel meg a meghatározott sztenderd forgatókönyveknek (STS)  vagy  engedélyköteles reptetésre készülsz. 

 

Honnan tudhatom, hogy hol lehet drónt reptetni Spanyolországban? 

Spanyolországra tehát szigorú és bonyolult dróntörvények vonatkoznak, de szerencsére egy elég nagy országról van szó, ahol temérdek helyen engedélyezett a drónok professzionális célú és szabadidős reptetése (persze a releváns szabályok betartásával). 

A VLOS és FPV reptetések minden nem lakott területen lehetségesek konkrét engedély vagy felhatalmazás nélkül, de csak nap közben és a maximális távolságokon belül. 

VLOS: Vizuális látómezőn belüli reptetések, azaz a pilótának mindig látnia kell a drónt reptetés közben. 

FPV: A drón kameraképét megjelenítő headset/szemüveg viseletével történő reptetés. Ehhez mindig jelen kell lennie egy spotternek, aki szemmel tartja a drónt. 

 

ENAIRE Drones – A spanyolországi drónreptetés hivatalos platformja 

Az ENAIRE Drones webhelyét a spanyol Fejlesztési Minisztérium kezeli. Ez a digitális platform kifejezetten drónpilóták számára készült, és minden olyan információt tartalmaz, ami a biztonságos drónreptetéshez szükséges (professzionális, kísérleti és szabadidős célokra is). 

Az ENAIRE Drones okostelefonos alkalmazás formájában is beszerezhető, és egy hasznos kérdőívet is kínál, amiben megadhatod, hogy milyen drónt szeretnél reptetni, illetve milyen célból. Az alkalmazás ez után minden szükséges korlátozást és tudnivalót felsorol, amelyek birtokában a spanyol dróntörvényeknek megfelelően reptetheted drónodat az adott területen. 

Az alkalmazás továbbá egy térképet is kínál, amelyet a kérdőív alapján rajzol ki, és amely segítségével megtervezheted a repülési útvonalat, lemérheted a megtenni szánt távolságot, megtekintheted a szabályozott és veszélyes légtereket. 
 Legfrissebb cikkek


Drónszabályok Spanyolországban
Hogyan szabad drónozni Spanyolországban? Milyen a Spanyol szabályozás Mallorca, Vagy a Kanári szigetek, Teneriffe, Gran Canaria, Barcelona, Ibiza, Lanzarotte vagy egyéb más Spanyol uticél esetén? Mutatjuk! 
DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ – Melyik a nyerő?
Melyik a jobb drón, melyiket vegyem meg: DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ összehasonlítás?
Kiszivárogtak a DJI Mavic Mini 3 Pro tulajdonságai – Íme az új minidrón
Habár a DJI hivatalosan még nem jelentette be az új Mavic Mini 3 Prót, egy holland viszonteladó nyilvánossá tette az új minidrónról készített termékfotókat, illetve a készülék tulajdonságait is. A kiszivárgott információk lényegében mindent elárulnak az új Miniről (még az ár és feltüntetésre kerül), csak épp azt nem, hogy mikor jelenik meg hivatalosan.  
AKCIÓS TERMÉKEK
AA
LEGJOBB AKCIÓS DRÓNOK
BB
GOPRO KAMERÁK
CC
Nap ajánlata
DD