Melyik a jobb drón, melyiket vegyem meg: DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ összehasonlítás

Főoldal > DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ – Melyik a nyerő?

DrónExpert

DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ – Melyik a nyerő?


2022/05/19
Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Melyik a jobb drón, melyiket vegyem meg: DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ összehasonlítás?

Melyik a jobb drón, melyiket vegyem meg: DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ összehasonlítás

DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ – Melyik a nyerő

A DJI 2022 május 17-én dobta piacra a várva-várt DJI Mini 3 Pro drónt. A Mini termékvonal már évek óta az utazó alkotók egyik kedvence, hiszen kevesebb mint 249 grammos súlya ellenére (aminek köszönhetően több országban sem regisztrációköteles) már az első generáció is olyan felszereltséget kínált, aminek ebben a kategóriában nem igazán volt párja.

 
Nem a DJI azonban az egyetlen cég, amelyik igyekszik minél kisebb kiszerelésben biztosítani minőségi drónélményeket a repülés szerelmeseinek. Az Autel például az EVO Nano+ modellel próbál azonos célközönséget megcélozni, hiszen ez a drón is 249 gramm alatti súllyal készült el.

 

Ha tehát valaki ebben a kategóriában szeretne beszerezni magának egy kvadkoptert, akkor 2022-ben már több opció közül is választhat. Nézzük meg, hogy mit kínál ez a két modell a pehelykönnyű súlyon kívül!

 

Technikai tulajdonságok

Az alábbi táblázatban fej-fej mellett láthatók a DJI Mini 3 Pro és az Autel EVO Nano+ legfontosabb tulajdonságai:

 

Tulajdonság / Név

DJI Mini 3 Pro

Autel EVO Nano+

Ár

779 euró (drón, távirányító nélkül)

869 euró (drón + RC-N1),

1 049 euró (drón + DJI RC),

949 dollár (Standard csomag),

1 099 dollár (Premium csomag)

Méretek

145×90×62 mm

142×94×55mm

Súly

249 g

249 g

Fotó

RAW + JPG

RAW + JPG

Videó

4K@60FPS

4K@30FPS

Legnagyobb bitráta

150 Mbps

100 Mbps

Képérzékelő

1/1.3″ – 48MP

1/1.28″ – 50MP

Kamera blende

f/1.7

f/1.9

Gimbal

3 tengely

3 tengely

Függőleges videórögzítés teljes szenzorral

Van

Nincs

Digitális zoom

Van

Van

FPV

1080p

1080p

Kommunikációs technológia

OcuSync 3.0

SkyLink

Hatótáv

12 km

10 km

Geofencing

Van

Nincs

Akkumulátor

2453 mAh / 3850 mAh

2250 mAh

Repülési idő

34 perc / 47 perc

28 perc

 

A fentiek alapján rögtön láthatóvá válik, hogy a DJI ajánlata több ízben is csábítóbb, mint amit az Autel ígér, arról nem is beszélve, hogy egy DJI Mini 3 Próhoz olcsóbban is lehet hozzájutni, ha a gyártó által javasolt viszonteladási árakat vesszük alapul.

 

Kezdésképpen ott van a repülési idő. A DJI Mini 3 Pro lényegesen tovább képes a levegőben maradni, és még ez az időtartam is kibővíthető egy 3850 mAh-s akkumulátorral, ami már 47 perces repülést biztosít, habár ezzel már a drón súlya is meghaladja majd a 249 grammot.

 

A kamerák sem azonosak, azonban, mint azt lejjebb látni fogjuk, a nagyobb szenzor nem feltétlenül jelent jobb képminőséget. A DJI Mini 3 Pro f/1.7-es objektíve mögött egy 1/1.3”-os szenzor található, míg az Autel EVO Nano+ f/1.9-es objektíve mögött egy 1/1.28”-os szenzor rejtőzik.

 

Ami azonban ténylegesen jelentős különbség lehet sokak számára, az az, hogy a DJI Mavic 3 Pro a teljes kameramechanizmust képes elfordítani 90°-ban, tehát az egész szenzorfelület használható állóképek vagy függőleges videók rögzítéséhez.

 

A geofencing hiányát szintén fontos figyelembe venni az Autel ajánlatánál, hiszen ez a funkció segít automatikusan megakadályozni, hogy egy drón tiltott zónák fölé repüljön be. Ez nem minden reptetéskor szükséges, de az esetek többségében azért megnyugtató a tudat, hogy a drón nem repül majd olyan helyekre, ahová nem szabadna neki.

 

DJI Mini 3 Pro és Autel EVO Nano+ élesben

Az igazi különbségek persze nem feltétlenül papíron, hanem használat közben dőlnek el. Ezt az elvet vallja a Darren McHardy is, aki a DM Productions YouTube csatornán mutatta be, hogy milyen reptetési és felvételi élményeket kínál ez két drónt a való életben:
 

 

Mint az a videóból kiderül, a különbségek sokkal élesebbek a két drón között, mint amit egy táblázatról le lehet olvasni. Lássuk, hogy mire jutott a tesztelő!

 

Stabil repülés szeles időben

A videóban rögtön láthatóvá válik, hogy a Nano+ drón számára sokkal nagyobb kihívást jelent a 40 km/órás szél, mint a DJI Mini 3 Prónak.

 

Habár egyik drón sem képes teljesen mozdulatlan maradni ilyen szeles körülmények között, a Mini 3 Pro sokkal stabilabban tűri a széllökéseket, mint az EVO Nano+.

 

Az Autelnek lényegesen nagyobb problémát okoz a szél, mint az ember elsőre gondolná. 1:50-nél láthatjuk, hogy a drón széllel szemben repül, vagyis csak próbál, mert alig néhány tized kilométer/órával araszol csupán előre.

Mavic Mini 3 Pro VS Autel Evo Nano 3

 

Ha mindez nem lenne elég, a drón egyik repülési módban sem elég erős ahhoz, hogy megőrizze pozícióját a levegőben, és a szél akár lassan el is mozdíthatja a helyéről. Ez 2:21-től látható a videóban.

 

DM szerint az egyetlen megoldás ilyenkor magasságot vagy repülési irányt változtatni.

Ezzel szemben a DJI Mini 3 Pro még normál repülési üzemmódban is gond nélkül képes ugyan ilyen szélerősségben előrehaladni a levegőben, ami 3:30-nál látszik jól a videóban.

 

 

Ezzel szemben a DJI Mini 3 Pro még normál repülési üzemmódban is gond nélkül képes ugyan ilyen szélerősségben előrehaladni a levegőben, ami 3:30-nál látszik jól a videóban.

 

Kameraminőség

Papíron mindkét drón hasonló specifikációkat kínál, de ismét a „papíron” a legfontosabb kulcsszó. A videóban egyértelműen látszik, hogy habár az Autel EVO Nano+ beállításai között a 4K(3840x2160) felirat jelent meg, tehát a készülék elvileg 4K-ban kellett volna rögzítsen.

 

Autel EVO Nano+ beállításai között a 4K(3840x2160) felirat jelent meg, tehát a készülék elvileg 4K-ban kellett volna rögzítsen

 

Amikor azonban Darren visszanézte a felvételt, elszörnyülködve szembesült az Autel drón csapnivaló videóminőségével. Amikor ellenőrizte a videó tulajdonságait, rögtön észre is vette, hogy a készülék valamiért 720p-s felbontásban rögzített, habár ennél szebb 720p-s felvételeket is láttunk már.

 

 

az Autel drón csapnivaló videóminőségével

 

Az nem kétséges, hogy a szenzor felbontása elég nagy a 4K-s videók rögzítéséhez, így ez valószínűleg egy szoftveres baki, ebben az árkategóriában az ilyen hibák mégis elfogadhatatlanok.

 

DM másnap megismételte a tesztet, ekkor már az EVO Nano+ számára is kedvezőbb szélviszonyok között. Így sikerült végül összehasonlítani egymással a két drón kameráit, azonban a különbségek még azonos felbontás (tényleges 4K a Nano+ részéről) mellett is szembetűnők.

 

Így sikerült végül összehasonlítani egymással a két drón kameráit, azonban a különbségek még azonos felbontás (tényleges 4K a Nano+ részéről) mellett is szembetűnők.

 

Egyértelmű, hogy az Autel és a DJI is eltérően dolgozzák fel a színeket, és habár az mindenképpen személyes preferencia, hogy kinek melyik tetszik, az már egészen más kérdés, hogy melyikük ad vissza valósághű színeket a felvételeken.

 

a Nano+ melegebb, sárgább színeket produkál, amitől a zöld fű elveszíti természetes árnyalatait (a Mini 3 Próhoz képest).

 

Habár dinamikus tartomány tekintetében mindkét drón jól teljesít, a Nano+ melegebb, sárgább színeket produkál, amitől a zöld fű elveszíti természetes árnyalatait (a Mini 3 Próhoz képest).
A legsúlyosabb különbség azonban a Nano+ agresszív élesítésének köszönhető, amit láthatóan túlhúztak a gyári beállításoknál. Ehhez képest a DJI Mini 3 Pro sokkal lágyabb, szinte filmes hatást kelt, amin persze utólag is lehet élesíteni (ellenben egy felvételnél túlélesített videóval, amit utólag már nem igazán lehet megmenteni).

 

A teszt során láthatjuk a digitális zoom közötti különbségeket is, ahol egyértelműen a DJI drónja viszi a pálmát. Ezen nincs is igazán mit ragozni.

 

A teszt során láthatjuk a digitális zoom közötti különbségeket is, ahol egyértelműen a DJI drónja viszi a pálmát

 

Összességében tehát egyértelműen kijelenthetjük, hogy az új DJI Mini 3 Pro egy minden tekintetben fejlettebb drón, ami szeles időjárásban is lényegesen magabiztosabb reptetést kínál.
 
újLegfrissebb cikkek


Drónszabályok Spanyolországban
Hogyan szabad drónozni Spanyolországban? Milyen a Spanyol szabályozás Mallorca, Vagy a Kanári szigetek, Teneriffe, Gran Canaria, Barcelona, Ibiza, Lanzarotte vagy egyéb más Spanyol uticél esetén? Mutatjuk! 
DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ – Melyik a nyerő?
Melyik a jobb drón, melyiket vegyem meg: DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ összehasonlítás?
Kiszivárogtak a DJI Mavic Mini 3 Pro tulajdonságai – Íme az új minidrón
Habár a DJI hivatalosan még nem jelentette be az új Mavic Mini 3 Prót, egy holland viszonteladó nyilvánossá tette az új minidrónról készített termékfotókat, illetve a készülék tulajdonságait is. A kiszivárgott információk lényegében mindent elárulnak az új Miniről (még az ár és feltüntetésre kerül), csak épp azt nem, hogy mikor jelenik meg hivatalosan.  
AKCIÓS TERMÉKEK
AA
LEGJOBB AKCIÓS DRÓNOK
BB
GOPRO KAMERÁK
CC
Nap ajánlata
DD