Megérkezett az ANAFI FPV verziója a Parrottól

fooldal > Megérkezett az ANAFI FPV verziója a Parrottól

DrónExpert

Megérkezett az ANAFI FPV verziója a Parrottól


2019/09/02

A Parrot is csatlakozott az FPV-képes drónokat kínáló márkák táborához. A francia gyártó nemrégiben mutatta be az ANAFI FPV-t, ami egy ANAFI drónt, és egy FPV szemüveget is tartalmaz. Lássuk, hogy mire is számíthatnak a vásárlók az új csomagtól!

Megérkezett az ANAFI FPV verziója a Parrottól

Parrot ANAFI FPV: Áttekintés

Az FPV az egyre inkább sorozatnak tűnő ANAFI drónok legújabb modellje. Az ANAFI-vonal legutóbb egy hőkamerás modellel is bővült, így esélyes, hogy a gyártó többféle verziót is tervez készíteni a drónból.

 Az ANAFI FPV csomag valójában egy „sima” ANAFI drón, egy hozzá tartozó FPV szemüveggel. Ha valaki esetleg nem tudná, az FPV (First Person VIew) szemüvegek lehetővé teszik a pilóta számára, hogy pontosan azt lássa szemei előtt, mint a drón is. Ez sokkal élvezetesebb és zavartalanabb repülési élményt kínál, mintha egy kijelzőn néznénk a drón által közvetített kameraképet.

 

Az FPV videót az ANAFI 180 fokban dönthető kamerája kínálja. Ha a pilóta a csomaghoz tartozó szemüveget használja reptetés közben, akkor ez meglehetősen nagy mozgásteret biztosít majd számára, a kreatív lehetőségek soráról nem is beszélve, pláne mindezt párosítjuk a drón 4K-s felbontású HDR videóival, vagy a 21 megapixeles fotókkal, a 3-tengelyes stabilizálásával, és persze 3-szoros zoom funkciójával.

 

Új külsőt kap a FreeFlight alkalmazás az FPV kompatibilitás érdekében

Az ANFI FPV egy „Cockpit” szemüveggel együtt érkezik, amelyet egy okostelefonnal kell párosítani. A szemüveg és a telefon közötti kommunikációt az új FreeFlight alkalmazás (6.6 verziótól kezdve) biztosítja.

 

Az új alkalmazás FPV felülete egy letisztult, átlátható HUD (heads-up display), ami egy immerzív, akadálymentes képet biztosít arról, amit a drón kamerája is lát. A különféle biztonsági, illetve lezárt légtérről szóló figyelmeztetések automatikusan megjelennek a felhasználói szemei előtt.

 

Az alap HUD különböző repülési mutatókat jelenít meg (sebesség, irány, magasság, stb.), de egyetlen kattintással a szemüvegen található gombon, és máris csak az FPV nézethesz szükséges információkra vált a rendszer, elrejtve ezzel a „felesleges” adatokat.

 

A szemüveg egyik ügyes funkciója, hogy drónodat akkor is láthatod, ha rajtad van a szemüveged. Ehhez „See-Through” nézetre kell váltani, ami a drón kameraképe helyett az okostelefon kameráját aktiválja, és mutatja annak képét a szemüvegben. A képen egy különleges átfedés is megjelenik, ami kijelzi, hogy pontosan hol is tartózkodik drónod. Ha az ANAFI-t nem látja a kamera, akkor egy nyíl megmutatja, hogy merre forogj, hogy „szem elé” kerüljön.

 

Légi fotók belső nézetben

Az ANAFI-ról persze egy első sorban fényképészetre kiélezett drón, azonban az FPV funkciók további kreatív lehetőségek előtt nyitnak kaput a pilóták számára.

 

Az, hogy a kamerakép közvetlenül a szemeid előtt jelenik meg nagyon precíz kompozíciót tesz lehetővé. A FreeFlight alkalmazás új verziójával az ANAFI lehetővé teszi, hogy külön állítsd be fényképes és videós paramétereidet.

 

A pilóták kézileg állíthatják be az ISO, a záridő, és a fehéregyensúly értékeket, illetve az expókompenzációt is, de még egy hisztorgram is megjeleníthető az élőképen az expozíció ellenőrzése céljából. A fényképészetben a drónhoz járó távirányító (Skycontroller 3) is segít.

 

Új repülési módok és előre programozott viselkedések

Habár a legnagyobb újítás kétségtelenül az FPV szemüveg, az ANAFI új szoftveres funkciókat is kapott, hogy a pilóták minél mélyebben kihasználhassák legújabb eszközüket.

 

Két új előre programozott „preset” került a drónba:
•    Cinematic: Ez a preset stabil, drámai felvételeket tesz lehetővé – lényegében mintha egy operatőrt ültetnének egy siklórepülőre, és adnának neki egy kamerát. A kamera vízszintes tengelye ilyenkor fix, és a drónnal együtt billen jobbra-balra.
•    Racing: A kamera vízszintes dőlése itt szintén a drón dőlésszögét követi, azonban ez a preset a stabil, „sima” felvételek helyett sokkal gyorsabb, akciószerű mozgásokhoz készült. Felvételek sokkal intenzívebbek és izgalmasabbak, amiben persze az ANAFI csúcssebességének is fontos szerepe van.

 

A drón egy új repülési módot is kapott – ez az Arcade. Arcade módban a drón folyamatosan repül előre, amerre éppen az orra mutat. A távirányító baloldali joystickje a kamerát irányítja, ami lehetővé teszi, hogy a pilóta bármilyen irányba nézelődhessen. A jobb joystick ilyenkor a drón irányításáért felel, tehát továbbra is lehet „kormányozni”.
 Legfrissebb cikkek


Drónszabályok Spanyolországban
Hogyan szabad drónozni Spanyolországban? Milyen a Spanyol szabályozás Mallorca, Vagy a Kanári szigetek, Teneriffe, Gran Canaria, Barcelona, Ibiza, Lanzarotte vagy egyéb más Spanyol uticél esetén? Mutatjuk! 
DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ – Melyik a nyerő?
Melyik a jobb drón, melyiket vegyem meg: DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ összehasonlítás?
Kiszivárogtak a DJI Mavic Mini 3 Pro tulajdonságai – Íme az új minidrón
Habár a DJI hivatalosan még nem jelentette be az új Mavic Mini 3 Prót, egy holland viszonteladó nyilvánossá tette az új minidrónról készített termékfotókat, illetve a készülék tulajdonságait is. A kiszivárgott információk lényegében mindent elárulnak az új Miniről (még az ár és feltüntetésre kerül), csak épp azt nem, hogy mikor jelenik meg hivatalosan.  
AKCIÓS TERMÉKEK
AA
LEGJOBB AKCIÓS DRÓNOK
BB
GOPRO KAMERÁK
CC
Nap ajánlata
DD