Az új DJI Mavic Air vajon felveszi a versenyt a Mavic Pro-val?

Főoldal > Az összecsukható drónok harca – Fej fej mellett a DJI Mavic Air és a Mavic Pro

DrónExpert

Az összecsukható drónok harca – Fej fej mellett a DJI Mavic Air és a Mavic Pro


2018/03/30

A DJI nemrégiben mutatta be legújabb drónját, a Mavic Air-t. Az Air nagyjából félúton helyezkedik el az olcsóbb DJI Spark és a korábban aranyközépútnak tartott Mavic Pro között. Ez a 4K-s videófelvételt nyújtó, hordozható szerkezet lehet az a drón, amire a legtöbben vártak.

Mavic Air vs Mavic Pro, cikkünkből minden kiderül

Mit mutatnak a számok? – A DJI Mavic Air és a DJI Mavic PRO összehasonlítása


A Mavic Airben egy 1/2,3”-os CMOS szenzor felelős a 12 megapixeles képek (sima, vagy HDR ), a 32 megapixeles gömbpanorámák, illetve a 30 FPS-es 4K felbontású videók rögzítéséért. A kamera továbbá 2,7k-s (60 FPS) és 1080p-s (120 FPS) videók felvételére is képes.

 DJI Mavic Air 

Vásárlás most! 

DJI Mavic PRO Platinum

Vásárlás most! 

 

Nagyobb testvérével (Mavic Pro) ellentétben a videó bitrátája nem 60, hanem 100 Mbps, ami lényegesen jobb minőséget biztosít majd a rögzített videóknak. A 85°-os látószögű kamera finom mozgását egy háromtengelyes stabilizátor biztosítja.

 

A Mavic Air kamerarendszere sokban hasonlít ugyan a Mavic Proéhoz, azonban van néhány jelentős eltérés is a két drón között. Mindkét drón 12 megapixeles képeket készít, 30 FPS-es 4K-s videót rögzít, és háromtengelyes stabilizátort használ. Azonban a Mavic Pro kamerájának látószöge csupán 78,8°, képtelen gömbpanorámák készítésére, és a 120 FPS-t csak 720p-s felbontás mellett szolgáltatja. Emellé társul még a már említett tömörítésbeli különbség (Mavic Air: 100Mpbs, Mavic Pro: 60Mbps). A Mavic Pro előnye, hogy DCI 4K (4096 x 2160) videót is képes készíteni, habár csak 24 FPS-sel.

 

A Mavic Airben továbbá több érzékelőegység is helyet kapott, mint nagyobb testvérében, amelyek még biztonságosabb repülést biztosítanak. Azonban a Mavic Pro a maga közel 7 kilométeres kommunikációs távolságával jóval messzebbre képes repülni a kezelőtől, mint a Mavic Air, ami csak legfeljebb 4 kilométer távolságig képes kommunikálni a távirányítóval.

 

Tárhely szempontjából a Mavic Air az egyértelmű győztes. Egyrészt 128GB-ig bővíthető microSD kártyával (a Mavic Pro csak 64GB-ig), ráadásul a Mavic Proval ellentétben egy 8GB-s belső tárhellyel is rendelkezik.

 

A DJI Mavic Air és a DJI Mavic PRO kialakítása


A kialakítást (és a hordozhatóságot) tekintve a Mavic Air és a Mavic Pro nagyon közel állnak egymáshoz. Mindkét drón behajtható propellerkarokkal rendelkezik, és hasonlóan téglatestű vázuk van. A kamera mindkét modellen az orr alatt helyezkedik el, bár az Air kamerája valamivel beljebb süllyed a vázba.

 

Ahol az igazi különbség egyértelművé válik, az a méret és a súly. A Mavic Air nagyjából feleakkora, mint a Mavic Pro, és 430 grammjával lényegesen könnyebb, mint a 734 grammos nagy testvér. A méretbeli és súlybeli különbségeknek köszönhetően a Mavic Air hihetetlenül könnyedén hordozható, lényegében egy nagyobb méretű zsebben is kényelmesen elfér.

 

Repülés és irányítás a DJI Mavic Air és a DJI Mavic PRO esetében


Habár a Mavic Pro nagyjából 3 kilométerrel távolabbról képes kommunikálni a kezelővel, a Mavic Air ugyan kompatibilis a DJI Goggles FPV szemüveggel, mint a Mavic Pro. Az Airben egy 2 375 mAh akkumulátor kapott helyet, ami 21 percnyi repülési időt biztosít (a Mavic Pro 27 percével szemben). Ez nagyjából 10 kilométernyi repülést jelent az Airrel, és 13-at a Mavic Proval.

 

A 68,7 km/h-s csúcssebességével Mavic Air mindössze 4,4 km/h-val előzi be a Mavic Pro-t (Sport módban). Mindkét drón 29-38 km/h-s széllökéseknek képes ellenállni. Mindkét drón vezérelhető távirányítóval, okostelefonnal, és akár kézmozdulatokkal is, azonban ez utóbbi funkció komoly fejlesztésen esett át, mielőtt belekerült volna a Mavic Airbe.

 

A Mavic Air és a Mavic Pro is támogatják az autonóm SmartCapture módokat, azonban az Air két új ilyen móddal lett kibővítve. Az Air érzékelői intelligensebb repülést biztosítanak a drónnak, bármelyik repülési módban is használják. Korábbi DJI drónokkal ellentétben valahányszor valamilyen akadállyal találja szembe magát, nem áll meg azonnal, hanem igyekszik egy olyan röppályát összeállítani, amellyel biztonságosan elkerülheti az összes közeli veszélyforrást.

 

Fejlődött a sokak által kedvelt ActiveTrack mód is – míg a Mavic Pronál egy négyzetet kellett rajzolni a követendő alany körül, addig az Airnél elég, ha csak rábökünk a kívánt célszemélyre, és a drón automatikusan követni kezdi azt. A Mavic Air ráadásul akár több alanyt is képes követni egyszerre.

 

Összegzés – azaz melyiket érdemes választanod? DJI Mavic AIR vagy DJI Mavic PRO?


Lényegében tehát a Mavic Air szinte mindenben felülmúlja a valamivel idősebb Mavic Prot, még ha nem is képes olyan messzire, és olyan hosszú ideig repülni.
 Legfrissebb cikkek


DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ – Melyik a nyerő?
Melyik a jobb drón, melyiket vegyem meg: DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ összehasonlítás?
Kiszivárogtak a DJI Mavic Mini 3 Pro tulajdonságai – Íme az új minidrón
Habár a DJI hivatalosan még nem jelentette be az új Mavic Mini 3 Prót, egy holland viszonteladó nyilvánossá tette az új minidrónról készített termékfotókat, illetve a készülék tulajdonságait is. A kiszivárgott információk lényegében mindent elárulnak az új Miniről (még az ár és feltüntetésre kerül), csak épp azt nem, hogy mikor jelenik meg hivatalosan.  
Dji MINI2 drone bemutató
Szinte egy évvel azután, hogy a DJI megjelent a frissített és továbbfejlesztett Mavic Minivel, a Mini 2 megjelent. A Mavic Mini stratégiai kiadás volt, válaszul az FAA követelményére, miszerint minden 250 g feletti drónot regisztrálni kell. A tavalyi Mavic Mini súlya 250 g, és hogy minden kétséget kizárjon arról, hogy az újabb modell a súlyhatár alá esik-e, a Mini 2 súlya 249 g. Azok számára, akik aggódnak a drón regisztrálása iránt, ez jó hirt jelent. A frissített kiadással egy kis frissített márkajelzés is jár, a Mavic kiesett a névből - most már csak a Mini. Sok szempontból nagyon hasonló a régebbi verzióhoz, a Mini 2 számos frissített funkcióval rendelkezik, például egy továbbfejlesztett 4K / 30p kamerával, a Raw + JPEG fájlok rögzítésének képességével és az OcuSync 2.0 vezérlő átvitelével a Wi-Fi helyett. Ezek a funkciók nyilvánvaló javulást jelentenek a Mavic Mini-hez képest, a könnyű kezelhetőséggel és az élénk, masszív kialakítással együtt a Mini 2 könnyen a legjobb drón 170.000 forint alatt.
AKCIÓS TERMÉKEK
AA
LEGJOBB AKCIÓS DRÓNOK
BB
GOPRO KAMERÁK
CC
Nap ajánlata
DD