Összeszedtünk nektek 8 hasznos tippet, a tökéletes drón fotók készítéséhez | DroneXpert

Főoldal > 8 tipp a minőségi drónfotók készítéséhez

DrónExpert

8 tipp a minőségi drónfotók készítéséhez


2017/09/14

A drónokkal végzett fényképészet egy viszonylag új hobbinak számít. Akik már használtak életükben kamerát, és egy kicsit közelebbről is megismerkedtek a különböző beállításokkal, azok némi előnnyel indulnak majd ilyen téren, azonban van néhány lényeges különbség a hagyományos digitális és a légi fotók elkészítése között, amelyek még a tapasztaltabb fényképészek számára is újdonságok lehetnek, a minőségi drónfotók készítéséhez.

Tökéletes drón fotó készítése

Habár a komolyabb drónok (például a DJI modelljei) egyre jobb minőségű kamerákkal rendelkeznek, ezek teljesítménye még mindig elmarad a legtöbb hagyományos fényképezőétől. Ilyen limitációk például a dinamikus tartomány, a képzaj és más szempontok is, amiket egy dróntulajdonosnak figyelembe kell vennie a fényképek rögzítése során, a jó minőségű drónfotó készítése érdekében.

 Az alábbi tippek között kezdő és haladó dróntulajdonosok egyaránt találnak maguknak hasznos információkat!

 

 

 

Nincs még drónod, de érdekel a dónos fotózás, videózás? Tőlünk nem csak drónt vehetsz, meg is tanítjuk, hogyan használd! Részletek ide kattintva! 

 

 

1. A kamerán múlik minden?

A profik tudják, hogy bizony a kamerán sok múlik, ha a profi fotók készítése a lényeg. A mai drónok már szinte kivétel nélkül 12Mp kamerával, és 4K felvételek készítésére alkalmas felszereléssel jönnek ki  agyártótól, ami nagyban megkönnyíti a profivá válást. Azonban sajnos ezek a csúcs szuper szerkezetek sem képesek a rossz fényviszonyokkal megküzdeni. Éppen ezért fontos, hogy a vásárlásnál mérd fel milyen közegben, milyen terepen fogsz fotózni videózni a kiválasztott drónnal.

 

A legújabb Walkera VITUS drónok ugyanis különleges funkcióval ellátott kamerát kaptak, ami nagy hiánypótlásnak számít a drón piacon. A VITUS képes ”éjjel látni”, ami annyit tesz, hogy elképesztő módon képes a kedvezőtlen fényviszonyok között is profi, színekben gazdag, elképesztően éles képek készítésére. Ha a legtöbb témád naplementében, vagy éjszaka készül, akkor érdemes ilyen drónt választanod, míg ha ez a szempont számodra nem annyira fontos, tovább keresgélni a profi kamerás drónok között!

Ha felkeltett érdeklődésedet az éjel látó drón, akkor kattints ide!

 

Próbáld ki a VITUS drón különleges képességeit

 

2. A nyers a bajnok

 

Minden profi fényképész jól tudja, hogy az esetek túlnyomó részében RAW, azaz „nyers” fájlok sokkal előnyösebbek a hagyományos JPEG képekkel szemben. A nyers képek rengeteg flexibilitást biztosítanak a képek utólagos feldolgozása során, amellyel a JPEG fájlok egyszerűen képtelenek felvenni a versenyt.

 

Az esetek túlnyomó részébe pedig a drónos felvételek is bőven beletartoznak. Még ha csak szórakozásból is fényképezel drónoddal, egy soha vissza nem térő pillanatot érdemes a lehető legjobb minőségben rögzíteni – erre vannak a nyers képek. Egy egyszerű JPEG fotó később csak nagyon minimálisan alakítható át egy képszerkesztő program segítségével, legyen az a szoftver bármilyen fejlett és erőteljes.

 

 

 

3. A bracketelés ereje

 

A bracketelés egy régi (még a filmes korszakból származó) technika. A lényege, hogy ugyan azt a fotót egymás után több fényerővel is elkészíted (például csinálsz egy túl sötét, egy „korrekt”, és egy túl világos képet).

 

Ennek több hasznát is veheted:

  • Ha eleinte nem vagy biztos a korrekt expozíciós (a fényerő szabályzása) érték megállapításában, akkor néhány eltérő fényerejű kép közül nagyobb valószínűséggel találsz majd egy olyat, ami megfelel az igényeidnek.
  • Az így készített „bracketelt” fotókat úgynevezett HDR (High Dynamic Range – bővített, vagy nagy dinamikus tartományú) képek elkészítésére is felhasználhatod.

 

 

4. P és M módok

 

Habár kezdetben az úgynevezett program (P) mód használata javasolt (ami automatikusan segít beállítani a korrekt értékeket), idővel érdemes megismerkedni a manuális (M), azaz kézi móddal, ahol minden értéket saját magadnak állíthatsz be.

 

 

5. A drón ingadozása és éjszakai felvételek

 

Még a legjobb drónok is imbolyognak minimális légmozgás ellenére. Elképzelhető, hogy a talaj közelében szélcsend van, de ahogy egyre magasabbra emelkedsz, úgy egyre inkább mozogni kezd majd drónod a szélben.

 

Sötétebb körülmények között (tehát például éjszakánként) hosszabb záridőre van szükség egy megfelelően exponált kép elkészítéséhez. A legtöbb drón kamera alkalmazása lehetővé teszi a több másodperces képek készítését. Minél tovább készül egy kép, annál több bemozdulás jelenhet meg rajta a drón szélben való imbolygásának köszönhetően. Érdemes tehát odafigyelni erre, ha az ember éjszaka szeretne felvételeket készíteni.

 

 

6. Fényérzékenység

 

A fényképészet világában a fényérzékenységet az úgynevezett ISO érték határozza meg. Minél nagyobbra állítod ezt az értéket, annál világosabb képet készíthetsz egységnyi idő alatt, azonban annál több zaj jelenik majd meg a képen. A zaj itt nem hangos zajt jelent, hanem apró, kásás textúrát (véletlenszerű pixeleket) a képeken, ami ronthat annak esztétikai értékén.

 

Nap közben általában nincs szükség a legalacsonyabb ISO-nál nagyobb értéket választani, hiszen ilyenkor általában bőven elegendő fény áll a rendelkezésedre.

 

Sötétebb helyzetekben azonban meg kell találnod a megfelelő egyensúlyt a fényerő és a kép zajszintje között.

 

 

7. Szürke- és polárszűrők

 

A szürkeszűrők különösen (de nem kizárólag) a videók rögzítésénél használatosak. Segítségükkel az erősen fényes helyzetekben is elérhető a jellegzetes filmes „elmosás” effektus például egy színész, vagy egy kiemelt tárgy mögött.

 

A szürkeszűrők leegyszerűsítve sötétített üvegdarabok a kamera lencséje előtt, amelyek szándékosan kevesebb fényt engednek be az objektíven keresztül. Ez különböző effektusok elérését teszi lehetővé még a világosabb körülmények között is – nagyobb flexibilitást enged a záridő és a blende (vagy írisz) beállításához.

 

A polárszűrőknek más szerepük van. Ezeket első sorban két célból szokás felhasználni. A polárszűrők képesek eltávolítani a tükörképeket a különböző visszatükröződő felületekről (például kirakatok üvege, vízfelszín). Ezen kívül az polárszűrők képesek telítettebbé tenni a kép színeit. A legtöbb polárszűrő enyhe sötétítő hatással is bír, azonban nem olyan drasztikussal, mint a külön sötétítésre kifejlesztett szürkeszűrők.

 

Természetesen nem kötelező ezen szűrők használata, azonban bizonyos hatások eléréséhez nélkülözhetetlenek lehetnek.

 

 

8. Képfeldolgozás

 

Sokan közvetlenül a fényképezőből származó képeket osztják meg a közösségi oldalakon. Habár a családi fotók és egyéb pillanatképek esetén ez nem probléma, ha komolyabban szeretnél a fényképészettel foglalkozni, akkor el kell sajátítanod valamilyen képszerkesztő szoftver használatát.

 

Ez fokozottan igaz a drónos felvételek esetén. A légi felvételek gyakran igényelnek színkorrekciókat, a szélek levágását és a képek kiegyenesítését.

 

Ezekre a feladatokra számos fejlettebb (például az Adobe Photoshop vagy az Adobe Lightroom) szoftver és ingyenes alkalmazás (Snapseed, vagy az Adobe Lightroom ingyenes mobil verziója) áll a rendelkezésedre. Válassz olyat, amely megfelel igényeidnek és költségvetésednek is.

 

 

9. Technikai szempontok és tippek

 

Ez a pont nagy valószínűséggel eltér majd a különböző modellek között (javasolt még az első repülés előtt alaposan átolvasni a felhasználói kézikönyvet), de az általános elvek szinte minden drónra vonatkoznak.

 

Első tipp

Mindig kalibráld be drónod iránytűjét, valahányszor új helyszínre érkezel – például egy vízparti reptetés után egy hegyvidékre érkezve.

 

Ezzel elkerülheted, hogy készüléked furcsán viselkedjen a nem megfelel GPS adatok miatt.

 

Második tipp

Ellenőrizd drónod iránytű szenzorját. A DJI drónok általában 1400 és 1600 közötti indexérték esetén reptethetőek biztonságosan.

 

Ha a szenzor egy ezen a tartományon kívülre eső értéket mutat (például 1800-at), akkor ez azt jelenti, hogy valami zavarja a jelet, és ez kapcsolódási problémákat okozhat a repülés során.

 

Harmadik tipp

Érdemes csupán lebegni egy pár másodpercig, a talaj közelében, ahelyett, hogy azonnal feljebb repülnél. Emelgesd fel és le a készüléket legalább 15 másodpercen keresztül, mielőtt több emelet magasra repülnél vele.

 

Ez elegendő időt ad majd, hogy minden komolyabb hibát kiszűrj, és azonnal láthatod, ha valamelyik propeller nem működik megfelelően, vagy a drón nem mozog úgy, ahogy kellene neki.

 

Negyedik tipp

Vigyázz a repülő állatokkal. Bizonyos madarak hajlamosak a drónokra támadni területük védelme érdekében. Egy ilyen támadás során nem csak drónod, de a madarak is súlyosan megsérülhetnek a propellerek miatt. Ezek a balesetek tehát kerülendőek.Legfrissebb cikkek


Kiszivárogtak a DJI Mavic Mini 3 Pro tulajdonságai – Íme az új minidrón
Habár a DJI hivatalosan még nem jelentette be az új Mavic Mini 3 Prót, egy holland viszonteladó nyilvánossá tette az új minidrónról készített termékfotókat, illetve a készülék tulajdonságait is. A kiszivárgott információk lényegében mindent elárulnak az új Miniről (még az ár és feltüntetésre kerül), csak épp azt nem, hogy mikor jelenik meg hivatalosan.  
Dji MINI2 drone bemutató
Szinte egy évvel azután, hogy a DJI megjelent a frissített és továbbfejlesztett Mavic Minivel, a Mini 2 megjelent. A Mavic Mini stratégiai kiadás volt, válaszul az FAA követelményére, miszerint minden 250 g feletti drónot regisztrálni kell. A tavalyi Mavic Mini súlya 250 g, és hogy minden kétséget kizárjon arról, hogy az újabb modell a súlyhatár alá esik-e, a Mini 2 súlya 249 g. Azok számára, akik aggódnak a drón regisztrálása iránt, ez jó hirt jelent. A frissített kiadással egy kis frissített márkajelzés is jár, a Mavic kiesett a névből - most már csak a Mini. Sok szempontból nagyon hasonló a régebbi verzióhoz, a Mini 2 számos frissített funkcióval rendelkezik, például egy továbbfejlesztett 4K / 30p kamerával, a Raw + JPEG fájlok rögzítésének képességével és az OcuSync 2.0 vezérlő átvitelével a Wi-Fi helyett. Ezek a funkciók nyilvánvaló javulást jelentenek a Mavic Mini-hez képest, a könnyű kezelhetőséggel és az élénk, masszív kialakítással együtt a Mini 2 könnyen a legjobb drón 170.000 forint alatt.
A dróntechnológia múltja és jelene, jövője
Pilóta nélküli repülő járművek, légi robotok, drónok – bármilyen névvel is illetjük ezeket a készülékeket, kétségtelen, hogy az elmúlt évek során elképesztő ütemben nőtt a népszerűségük. Habár sokáig csak a mozikban vagy katonai bázisokon találkozhattunk velük (az utóbbi persze csak néhányakra igaz), a drónok mára nem csak a fogyasztói piacot hódították meg, hanem számos ipari szektort is forradalmasítottak, ami kevés technológiára igaz.
AKCIÓS TERMÉKEK
AA
LEGJOBB AKCIÓS DRÓNOK
BB
GOPRO KAMERÁK
CC
Nap ajánlata
DD