Tippek a drónozáshoz, légi felvételekhez, drónreptetéshez

Főoldal > Így hódítsd meg a világot vadonatúj drónoddal

DrónExpert

Így hódítsd meg a világot vadonatúj drónoddal


2017/09/17

Kevés új technológia tört fel olyan sebességgel, mint a pilóta nélküli repülő rendszereké, ezek alatt persze a drónokat értjük. Napról-napra egyre többen vásárolnak ezekből a távirányítású járművekből. Habár ezek a készülékek számtalan órányi szórakozást nyújthatnak kezelőik számára, valódi értékük kép- és videórögzítési képességükben rejlik. Számos vásárló a kezdetektől azzal a céllal vesz magának drónt, hogy aztán légi felvételeket készítsen vele.

Tippek a drónozáshoz

Persze attól, hogy az ember olyan készülékkel rendelkezik, amivel új perspektívából rögzítheti a világot, még nem lesz automatikusan nagyszerű alkotó. A kompozíció, a szögek beállítása, a kameramozgások és sok más egyéb elsajátítása is szükséges a látványos felvételekhez.

Az alábbi információk azoknak szólnak, akik szeretnének néhány lépéssel közelebb kerülni a kiváló videók és képek rögzítéséhez. Ha már magabiztosan kezeled kamerával felszerelt drónodat, akkor most megmutatjuk, hogy a légi felvételek elkészítése miért jelent sokkal többet néhány joystick babrálásánál. 

 

Ismerkedj meg drónoddal

 

Talán mondanunk sem kell, de ez egy alapvető feltétel. Miután kicsomagolod újonnan vásárolt távirányítású barátod, olvasd el oda-vissza a felhasználói kézikönyvet, hogy megismerd készüléked képességeit és limitációit. Például – rendelkezik-e drónod előre programozott mozgásokkal? Képes pilótája követésére? Stabilizált-e a beépített kamerája, vagy rendelkezik-e stabilizált kamera foglalattal? Amíg nem vagy tisztában azzal, hogy drónod mire képes és mire nem képes, a rögzített képek és videók nem úgy sikerülnek majd, ahogy megálmodtad őket.

 

Javasolt továbbá néhány tucat órát gyakorolni új készülékeddel. Kezdetben tedd ezt egy nyílt, akadálymentes terepen, később pedig a forgatási helyszínen is gyakorolhatsz majd. Ismerkedj meg minden mozgási lehetőséggel, jegyezd fel hogy meddig tart az akkumulátor, és gyakorold a kamera mozgatását a készüléken. Minél többet gyakorolsz, annál könnyebb lesz később fényképezésre és videózásra használni drónodat.

 

 

Kiegészítők

 

Ha elsődleges célod képek és/vagy videó rögzítése, akkor természetesen egy olyan készüléket kell választanod, amely fel van szerelve az ehhez szükséges kiegészítőkkel. Ez azt jelenti, hogy a drónnak egy beépített kamerával, vagy egy úgynevezett „gimballal” (forgó kamera foglalat) kell rendelkeznie, amelyre akciókamerákat rögzíthetsz. Fontos továbbá, hogy a rendszer képes legyen valós idejű videójel-átvitelre, amit a távirányítón, vagy egy okos készüléken (telefon, táblagép) tekinthetsz meg reptetés közben. Ez lehetővé teszi, hogy pontosan azt lásd, amit drónod lát a levegőből – e nélkül nem igazán lehet pontosan beállítani egy képet.

 

Ha egy kiegészítő modult szeretnél vásárolni, akkor alaposan ismerkedj meg a lehetőségeiddel – sokkal több van, mint gondolnád. A FLIR Vue Pro például egy fejlett hőérzékelő kamera, amelyet kifejezetten drónokra való rögzítésre fejlesztettek ki. A japán Secom cég egyik drónja pedig magától képes kiszúrni a betolakodókat, követni őket, és felvételeket készíteni róluk, míg azok menekülni próbálnak.

 

Mindenképpen érdemes továbbá egy-két extra akkumulátort vásárolni készülékedhez, ugyanis még a legfejlettebb gépek sem képesek 20-25 percnél több repülésre teljesen feltöltött állapotban. Néhány extra akkumulátorral biztosíthatod, hogy jóval több ideig reptethesd készülékedet, így csak egy szimpla csere idejére kell megszakítanod munkádat.

 

 

Ügyelj a biztonságra

 

Ezt nem lehet eléggé kihangsúlyozni, és habár egyértelmű, azért érdemes újra és újra megjegyezni. A drónok nem játékszerek. Még a kisebb készülékek is képesek kárt tenni azokban a dolgokban (és személyekben) amelyeknek nagy sebességgel nekiütköznek. Tartsd távol őket minden olyan légtértől, ahol veszélyt jelenthetnek önmagukra és másokra. Ne repülj közel épületekhez, emberekhez, és talán mondanunk sem kell, hogy mi a helyzet a repülőterekkel és közvetlen környezetükkel – ha valamit nem látnak ott szívesen, akkor azok a drónok.

 

 

Ne feledkezz meg a beállításokról

 

Hogy lehetőséged adódik-e a különböző kamerabeállítások módosítására, az attól függ, hogy milyen drón+kamera kombinációt választasz. A legtöbb beépített kamerával rendelkező drón általában lehetővé teszi a kamera beállításainak manipulálását a távirányítóról vagy a csatlakoztatott okos készülékről. Ha a kamerát külön csatlakoztatod, akkor előfordulhat, hogy nem lesz lehetőséged minden beállítás módosítására – érdemes megjegyezni, hogy egyre több külön csatlakoztatható akciókamera lehetővé teszi, hogy külön alkalmazással távolságilag is kezelhesd őket.

 

A megfelelő beállítások alkalmazása ég és föld különbséget tehet a kezdők és a tapasztalt fényképészek és videósok között nem csupán a levegőben, de a hagyományos felvételek készítése közben is. Ismerkedj meg közelebbről is ezekkel a beállításokkal felvételeid minőségének javítása érdekében.

 

 

Használd az okos módot

 

Habár nem minden pilóta nélküli repülő készülék rendelkezik smart (okos) funkciókkal, egyre több gyártó implementálja ezeket készülékeibe – mint például a teljesen önálló Hexo+ vagy az AirDog drónok, vagy a joystickkel vezérelhető Yuneec Typhoon.

 

Egy drón okos funkciói közvetlenül a készülék „agyában” rejtőznek. Ilyenek például egy előre beállított repülési útvonal lekövetése, vagy néhány előre beállított mozgás elvégzése – ezek és ehhez hasonló lehetőségek teszik olyan vonzóvá az okos drónokat a tartalomrögzítés iránt érdeklődők számára.

 

 

A nyersanyag feldolgozása

 

Bármit is mondjanak a profi fényképészek és videósok, a drónfelvételeket szinte minden esetben muszáj utólag kijavítani vagy valamilyen módon átszerkeszteni a számítógépen. Lehet itt szó egyszerű videóklippek egymás után helyezéséről, vagy a színek kijavításáról – egy drónt használó videós vagy fényképész munkája nem ér véget a leszállással.

 

A rögzített anyag (legyen az kép vagy videó) javítása és szerkesztése nem egyszerű feladat, és a reptetéshez hasonlóan rengeteg gyakorlást igényel, nem beszélve aLegfrissebb cikkek


Drónszabályok Spanyolországban
Hogyan szabad drónozni Spanyolországban? Milyen a Spanyol szabályozás Mallorca, Vagy a Kanári szigetek, Teneriffe, Gran Canaria, Barcelona, Ibiza, Lanzarotte vagy egyéb más Spanyol uticél esetén? Mutatjuk! 
DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ – Melyik a nyerő?
Melyik a jobb drón, melyiket vegyem meg: DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ összehasonlítás?
Kiszivárogtak a DJI Mavic Mini 3 Pro tulajdonságai – Íme az új minidrón
Habár a DJI hivatalosan még nem jelentette be az új Mavic Mini 3 Prót, egy holland viszonteladó nyilvánossá tette az új minidrónról készített termékfotókat, illetve a készülék tulajdonságait is. A kiszivárgott információk lényegében mindent elárulnak az új Miniről (még az ár és feltüntetésre kerül), csak épp azt nem, hogy mikor jelenik meg hivatalosan.  
AKCIÓS TERMÉKEK
AA
LEGJOBB AKCIÓS DRÓNOK
BB
GOPRO KAMERÁK
CC
Nap ajánlata
DD