Mi az az FPV freestyle, és miben más, mint a drónversenyzés?

Főoldal > FPV freestyle: minden, amit a freestyle-ról tudnod érdemes!

DrónExpert

FPV freestyle: minden, amit a freestyle-ról tudnod érdemes!


2020/02/06

Ha valaki meghallja manapság a drón szót, akkor minden bizonnyal egy repülő, kamerával ellátott berregő gépezet jut eszébe, amivel bámulatos légi felvételeket lehet készíteni. Nos, ez a definíció nem áll messze a valóságtól, de nem is fedi teljes mértékben azt. A drónokat ugyanis nem csak képek és videók rögzítésére, hanem többek között versenyzésre is szokás használni, és ennek bizony hatalmas kultúrája lett az elmúlt évek során.

FPV freestyle: minden, amit a freestyle-ról tudnod érdemes!

Az FPV drónversenyzés (first-person-view, vagyis belső nézetű drónversenyzés) nem újdonság. Az elszánt drónpilóták már évek óta használnak versenydrónokat arra, hogy összemérjék tudásukat egy kifejezetten e célra kialakított akadálypályán. Néhány éve már komolyabb márkák is beállnak a nagyobb versenyek mögé szponzorként, és 2016-ban már világbajnokságot is szenteltek ennek a modern sportnak.

 Persze nem mindenki kezdi profi drónpilótaként. Sok versenyző egy kisméretű, fürge drónnal kezdett el különféle látványos próbálgatni repülés közben, egyre extrémebb körülmények és akadályok között (alatt, felett, stb.) Ezek a trükkök azok, amelyek megkülönböztetik egymástól a „hagyományos” drónversenyzést és az FPV freestyle repülést.

 

Milyen drón szükséges hozzá?

A klasszikus, készen kapható drónok kevésbé alkalmasak a freestyle-ra és a versenyzésre. Aki ilyen területen szeretné kipróbálni magát, annak érdemes megismerkednie a drón építésével, az egyedi drónokkal is amellett, hogy természetesen 1-2 “ready to fly” versenydrón is kapható a piacon.

 

Az iFlight RC drónok és drón alkatrészek kiválóan alkalmasak mind versenyzésre, mind freestyle-ra. Bár egy drón összerakása sokszor nem filléres program, a szerelt drónok nagy előnye hogy a későbbiekben a kopó alkatrészeket, vagy az esetlegesen baleset során eltört alkatrészeket már könnyedén cserélheted – megúszva ezzel a későbbi nagy költségeket is!

 

Szóval mi az az FPV freestyle?

Míg a hagyományos drónversenyzés lényege, hogy a pilótáknak minél gyorsabban kell végigrepülniük egy adott akadálypályán, addig az FPV freestyle lényegében ugyan ez, csak különféle látványosabbnál látványosabb trükkökkel megpaprikázva. A pilótáknak nem csupán arra kell odafigyelniük, hogy extrém akadályokat kerülgessenek, hanem arra is, hogy eközben minél merészebb trükköket mutassanak be, természetesen balesetek nélkül.

 

Az FPV freestyle versenyeken a különböző trükkök más és más pontszámokat érnek. Íme néhány példa a különböző nehézségi kategóriákból:

 

Kezdő FPV freestlye trükkök:

•    Flip: Egy teljes 360 fokos előre vagy hátrabukfenc egy helyben
•    Roll: Egy teljes 360 fokos fordulat a drón hosszanti tengelye körül
•    Gap Pass: Lassú átrepülés egy résen
 

Haladó FPV freestyle trükkök:

•    Multi Flip / Roll: Egymás után több flip vagy roll trükk bemutatása
•    Flip / Roll with Hesitation: Egy flip vagy roll trükk bemutatása 180°-ig (tehát félig), majd folytatása és befejezése egy rövid szünet után
•    Gap Pass Flip / Roll: Egy flip vagy roll trükk bemutatása, miközben a drón egy résen repül át
•    Power Loop: A drón ilyenkor felfelé repül, majd lelassít, hogy hátraforduljon és ezzel egy kört zárjon be
•    Inverted Hangtime: A drón a „hátár fekszik” és egy hosszabb ideig szabadesésben zuhan
 

Profi FPV freestyle trükkök:

•    Knife-edge Flip: A drón az oldalára fordul és egy cigánykereket vet a levegőben
•    Flip / Roll egy szűk résen keresztül
•    Power loop egy szűk résen keresztül
•    Proximity Flip: Egy flip bemutatása egy objektum közelében úgy, hogy az végig a kameraképben maradjon
•    Knife-edge Proximity: Egy kinfe-edge bemutatása egy objektum felett a vízszintes tengelyen
•    Intentional ground/obstacle skid with flip: A talaj mentén vagy egy objektum szélén való szándékos végigsiklás (esetenként egy flip bemutatásával kiegészítve)
 

 

 Legfrissebb cikkek


Drónszabályok Spanyolországban
Hogyan szabad drónozni Spanyolországban? Milyen a Spanyol szabályozás Mallorca, Vagy a Kanári szigetek, Teneriffe, Gran Canaria, Barcelona, Ibiza, Lanzarotte vagy egyéb más Spanyol uticél esetén? Mutatjuk! 
DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ – Melyik a nyerő?
Melyik a jobb drón, melyiket vegyem meg: DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ összehasonlítás?
Kiszivárogtak a DJI Mavic Mini 3 Pro tulajdonságai – Íme az új minidrón
Habár a DJI hivatalosan még nem jelentette be az új Mavic Mini 3 Prót, egy holland viszonteladó nyilvánossá tette az új minidrónról készített termékfotókat, illetve a készülék tulajdonságait is. A kiszivárgott információk lényegében mindent elárulnak az új Miniről (még az ár és feltüntetésre kerül), csak épp azt nem, hogy mikor jelenik meg hivatalosan.  
AKCIÓS TERMÉKEK
AA
LEGJOBB AKCIÓS DRÓNOK
BB
GOPRO KAMERÁK
CC
Nap ajánlata
DD