Kihagyhatatlan titkok a drón fotózás rejtelmeiről

Főoldal > Fényképezés a DJI Phantom 4 drónnal

DrónExpert

Fényképezés a DJI Phantom 4 drónnal


2018/04/24

A drónok az utóbbi időben szórakoztató szabadidős játékokból profi filmes és fényképész eszközökké nőtték ki magukat, amelyek komoly munkavégzésre is alkalmasak lehetnek a megfelelő körülmények között. A következőkben a DJI Phantom 4-es drónját vizsgáljuk meg, kizárólag fényképészeti szempontok alapján, és igyekszünk megválaszolni a kérdést, hogy vajon alkalmas-e a komoly munkavégzésre a DJI egyik ezen fogyasztói csúcsmodellje.
 

Ne hagyd ki tippjeinket, ha jó fotókat szeretnél készíteni drónoddal

Fotózás a DJI Phatnom 4-gyel


Habár sokakat lenyűgöznek az égből készült videófelvételek, a DJI Phantom 4 természetesen fényképek rögzítésére is képes. A kérdés persze az, hogy minőségileg és funkcióiban kielégíti-e majd egy fényképész igényeit. A drónos fényképek egy igen nagy előnyt élveznek minden más fotóval szemben – olyan szögből készültek, amit mások nem igazán tudnak majd leutánozni a megfelelő készülék nélkül. Lássuk, hogy mit kínál a Phantom 4!

 Felvételi módok


A Phatnom 4 számos fényképmódot kínál, amelyek a modernebb fényképezőket használók számára ismerősek lesznek. Van itt sorozatfelvétel, HDR, timelapse és egyebek. A fényképezéskor használt beállítások állíthatók automatikusra és teljesen manuálisra is, és egyéni fehéregyensúly is megadható a Phantomnak.

 

Szerencsére a Phatnom 4 automata fénymérője nagyon okos, azonban hajlamos inkább az árnyékokat megőrizni az expóértékek kiválasztásakor (tehát inkább világosabb képeket csinál, ha ráhagyjuk a döntést). Itt érdemes megjegyezni, hogy a drón RAW képeket is képes rögzíteni, amelyek a Phantom esetén több részletet őriznek meg az árnyékokban, mint a csúcsfényekben. Éppen ezért javasolt manuális beállításokat használni, és inkább a csúcsfényeket megőrizni a fényképezés során, mert az árnyékok könnyebben visszahozhatók utófeldolgozással.

 

A manuális módban két expóérték, a záridő és az ISO adhatók meg, ugyanis a Phantom 4 kamerájának objektíve fix rekeszértékű (f/2,8). Ez persze nem feltétlenül rossz dolog, a legtöbb esetben nem is igazán van szükség az írisz állítgatására, ami egyszerűbbé és élvezhetőbbé teszi a repülést és a felvételek elkészítését.

 

A távirányítóhoz monitorként csatlakoztatott iPad segítségével kihasználhatjuk a zebra funkciót is, ami a kép túlexponált részeire figyelmezteti a pilótát. A képernyő láthatósága érdekében ajánlatos egy napellenzőt is beszerezni az okoseszközre.

 

Ne hagyd ki tippjeinket a tökéletes drónfotóért

A DJI Phantom 4 kamerája


A Phantom 4 a DJI profi szériájának első drónja, amely saját kamerával együtt kapható, így nem kell hozzá külön akciókamerát vásárolni, mint a korábbi modellekhez. A kamerát egy stabilizátor (gimbal) tartja a drón váza alatt. A gimbal mind a fényképek, mind pedig a videók rögzítése közben hihetetlenül hasznos, mert simább mozgású, mozgó, és élesebb álló felvételeket tesz lehetővé.

 

A gimbal motorral működik, és az alkalmazás használatával 90 fokban dönthető függőlegesen, és teljes 360 fokos fordulatok végezhetők vele vízszintesen, természetesen mindkét irányban. A kamera továbbá élő videóképet biztosít, amely az okoseszköz segítségével tekinthető meg. Ez elengedhetetlen a pontos kompozíciók és expóértékek beállításához.

 

A DJI Phantom 4 objektíve


A Phantom 4 kamerája egy 20 mm-es gyújtótávú, f/2,8-as fényerejű objektívvel van felszerelve. Habár ez az objektív nem biztosít olyan széles képet, mint például egy GoPro kamera, lényegesen kevesebb torzítást is kínál azoknál, ami sokkal természetesebb felvételeket eredményez. A 20 mm-es gyújtótáv 94°-os látószöget jelent, tehát meglehetősen közel kell repülni a dolgokhoz, hogy igazán ki lehessen tölteni velük a képet. Ez sokszor biztonsági okokból nem lehetséges, és nem is ajánlott.

 

A Phantom 4 kamerája azonban nem is portréfotózásra készült – tulajdonságainak köszönhetően kiváló légifelvételek készíthetők vele, amelyek sokkal nagyobb dolgokat hivatottak bemutatni.

 

Az érzékelő


A DJI Phantom 4 kamerájában egy 1/2,3” CMOS szenzor felelős a képek és videók rögzítéséért. Az érzékelő 4K-s (30 FPS) és 1080p-s (120 FPS) videók rögzítésére alkalmas (választható továbbá 2,7K és HD felbontás is). Minket most azonban a 12 megapixeles fényképek érdekelnek, amelyek Adobe DNG formátumban (és JPEG-ben) készíthetők el. Az érzékelő 100-1600 ISO értékeket támogat fényképező módban – ez a tartomány videók rögzítésekor 100-3200-ra ugrik.

 

A Phatnom 4 fényképezéskor esetén 4:3 és 16:9 képarányokra állítható be. A 4:3-as képek 4000x3000 pixel felbontással, míg a 16:9-es képek 4000x2250 felbontással készülnek el, tehát a 16:9-es aránynál értelemszerűen a kép alsó és felső része nem kerül rögzítésre.
 

A DJI Phantom 4 drónnal elképesztő fotókat készíthetszLegfrissebb cikkek


DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ – Melyik a nyerő?
Melyik a jobb drón, melyiket vegyem meg: DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ összehasonlítás?
Kiszivárogtak a DJI Mavic Mini 3 Pro tulajdonságai – Íme az új minidrón
Habár a DJI hivatalosan még nem jelentette be az új Mavic Mini 3 Prót, egy holland viszonteladó nyilvánossá tette az új minidrónról készített termékfotókat, illetve a készülék tulajdonságait is. A kiszivárgott információk lényegében mindent elárulnak az új Miniről (még az ár és feltüntetésre kerül), csak épp azt nem, hogy mikor jelenik meg hivatalosan.  
Dji MINI2 drone bemutató
Szinte egy évvel azután, hogy a DJI megjelent a frissített és továbbfejlesztett Mavic Minivel, a Mini 2 megjelent. A Mavic Mini stratégiai kiadás volt, válaszul az FAA követelményére, miszerint minden 250 g feletti drónot regisztrálni kell. A tavalyi Mavic Mini súlya 250 g, és hogy minden kétséget kizárjon arról, hogy az újabb modell a súlyhatár alá esik-e, a Mini 2 súlya 249 g. Azok számára, akik aggódnak a drón regisztrálása iránt, ez jó hirt jelent. A frissített kiadással egy kis frissített márkajelzés is jár, a Mavic kiesett a névből - most már csak a Mini. Sok szempontból nagyon hasonló a régebbi verzióhoz, a Mini 2 számos frissített funkcióval rendelkezik, például egy továbbfejlesztett 4K / 30p kamerával, a Raw + JPEG fájlok rögzítésének képességével és az OcuSync 2.0 vezérlő átvitelével a Wi-Fi helyett. Ezek a funkciók nyilvánvaló javulást jelentenek a Mavic Mini-hez képest, a könnyű kezelhetőséggel és az élénk, masszív kialakítással együtt a Mini 2 könnyen a legjobb drón 170.000 forint alatt.
AKCIÓS TERMÉKEK
AA
LEGJOBB AKCIÓS DRÓNOK
BB
GOPRO KAMERÁK
CC
Nap ajánlata
DD