A drónozás alapjai: drónreptetés kezdőknek, egyszerűen

Főoldal > A drónreptetés alapjai kezdőknek

DrónExpert

A drónreptetés alapjai kezdőknek


2020/02/17

A drónok szó szerint egy teljesen új szintre emelik a felfedezés élményét. Ezek a repülő szerkezetek soha nem látott magaslatokból és szögekből kínálnak rálátást közvetlen környezetedre, és olyan helyekre is, amiket máshogy meg sem közelíthetnél.

Azonban annak ellenére, hogy sok drón szinte már a dobozból kicsomagolva készen áll a repülésre, rólad, mint újdonsült pilótáról ez még nem mondható el. Egyet se félj, ugyanis az alábbi útmutató pont neked szól! Íme minden, amit kezdő pilótaként tudnod kell a drónokról!
 

A drónreptetés alapjai kezdőknek

1. Ismerd meg új drónodat

Mielőtt a levegőbe emelhetnéd legújabb elektronikai szerzeményedet, szánj egy jó adag időt arra, hogy megismerkedj vele. Nézz utána az alapvető beállításoknak, az irányításnak és hogy milyen repülési időre számíthatsz az akkumulátortól.

 Fontos továbbá, hogy alaposan utánanézz az otthonodra (ez alatt az egész települést értjük) vonatkozó drónszabályoknak is. Ezt a kutatást minden alkalommal el kell végezned, ha egy új helyen szeretnél repkedni drónoddal.

 

Ha egy könnyedén kezelhető drónt választottál magadnak, akkor viszonylag rövid időn belül elsajátíthatod kezelése alapjait. Sokan első alkalommal direkt egy olcsóbb, alapvető modellt választanak, amivel bátran gyakorolhatják egy távirányítós légi jármű irányítását – nem mindegy, hogy mekkora értékű drónnal tapasztalod meg az első zuhanásaidat! Az igazán óvatosak még egy szimulátort is beszereznek, amit távirányítójukkal irányíthatnak tetszőlegesen megadott, digitális körülmények között.

 

Sok DJI drón távirányítója például szimulátor módot is kínál egy okostelefonhoz vagy táblagéphez kapcsolva. A DJI drónok többsége egy „beginner” (azaz kezdő) móddal is rendelkezik, ami korlátozza a drón sebességét és magasságát, valamivel kontrollálhatóbbá téve ezzel azt a gyakorló pilóták számára.

 

2. Ismerkedj meg az irányítással

A különböző márkájú és típusú drónok általában azonos távirányító-kiosztással rendelkeznek – joystickek és gombok kapnak helyet rajtuk. Persze kinézetre különbözhetnek egymástól, de működési elvük lényegében ugyan az.

 

Az egyszerűség kedvéért most csak az olyan módokról lesz szó, amelyek a legtöbb fogyasztói DJI drónban megtalálhatók.

 

A baloldali joystick előrenyomásával a drón emelkedni kezd, visszahúzásával pedig ereszkedni. Szintén a baloldali joystick jobbra-balra eltolásával jobbra és balra forgathatod a drónt.

 

A jobboldali joystick a drón elmozdulását irányítja – ez a „gázpedál”, ha úgy tetszik. A jobb joysticket előre, hátra, vagy valamelyik oldalra nyomva a drón az adott irányba kezd mozogni.

 

A legtöbb fejlettebb drón távirányítóján számos gomb is található, amelyek általában a drón kameráját irányítják. Ezekkel lehet képeket és videókat rögzíteni, elmozdítani a kamerát a drón vázához képest, illetve kezelni a drón szoftverének menüjét. Mindenképpen érdemes megtanulni, hogy melyik gomb mit csinál, mielőtt repülni kezdenél drónoddal.

 

Erősen ajánlott továbbá aktiválni a GPS módot drónodon, hogy akkor is képes legyen egy helyben lebegni, ha elengeded a távirányítót.

 

3. Tudnivalók a repülés körülményeiről

Ha már megismerkedtél drónod tulajdonságaival és távirányítójával, akkor ideje gyakorlatba helyezni elméleti tudásodat.

 

Valahányszor egy új helyre érkezel drónoddal (beleértve éles gyakorlásaidat is), fontos, hogy alaposan feltérképezd a területet, méghozzá 3 dimenzióban. Nézd meg, hogy vannak-e a közelben olyan épületek, oszlopok, fák vagy egyéb akadályok, amelyek veszélyt jelenthetnek drónodra. Mindemellett nagyon fontos tisztában lenned azzal is, hogy vannak-e a közelben kisebb vagy nagyobb repülőterek vagy helikopter leszállók.

 

Sose feledkezz el előre utánanézni az adott légtér drónokra vonatkozó szabályainak!

 

Minden reptetés előtt ellenőrizd az időjárási viszonyokat is. Néhány drón szemerkélő esőben és mérsékelt szélben is képes repülni, de az efféle környezeti tényezők érezhetően befolyásolhatják a repülési teljesítményt és extrém esetekben az irányíthatóságot is. Ha az idő nem tűnik barátságosnak, inkább na kockáztass.

 

Az eső idővel bejuthat a drón elektronikai alkatrészei közé, ahol rövidzárlatot okozhat, de még ha ez nem is történik meg, esőben nehezebben terjednek a levegőben azok a kommunikációs jelek, amelyek a távirányító és a drón közötti kapcsolatot biztosítják.

 

Szeles időben a drónnak jobban kell erőlködnie, ami hatással van az akkumulátor élettartamára is.

 

4. Amit minden repülés előtt ellenőrizned kell

Mindig vizsgáld meg a drón fizikai állapotát, például hogy sérült, horpadt-e valahol, vannak-e repedések a vázon vagy a propellereken (illetve nem-e ferdék azok), stb.

 

Nézz utána az adott környékre vonatkozó, drónokat érintő szabályoknak. Ellenőrizd, hogy akkumulátoraidat megfelelően feltöltötted-e, mind a drónban, mind pedig a távirányítóban (és persze a képernyőként használt készülékben is).

 

Győződj meg róla, hogy a távirányító és a drón megfelelően kapcsolódnak-e egymáshoz.

 

Ellenőrizd közvetlen környezetedet és jegyezz meg minden lehetséges veszélyforrást. Ezen kívül ellenőrizd kamerabeállításaidat is, hiszen sokkal biztonságosabb úgy repülni, ha közvetlenül azt látod, amit drónod is.

 

Kétszer is ellenőrizd, hogy van-e egy megfelelően formázott memóriakártya drónodban (és van-e rajta hely), mielőtt egyáltalán elindulsz otthonról vele. Ha mások is vannak a közelben, akkor szólj nekik, hogy épp felszállni készülsz.

 

5. Felszállás és landolás drónoddal

A felszállás és a landolás a drónreptetés legfontosabb mozzanatai közé tartoznak. Mindig olyan helyen szállj fel drónoddal, ahol nincsenek akadályok a közvetlen közelben és ahol jól láthatod a készüléket, amint a levegőbe emelkedik.

 

Felszálláskor zongorázd végig az alábbi utasításokat, mert ezekkel biztosíthatod drónod biztonságos reptetését. Ne felejts el szólni a közelben lévőknek, hogy felszállni készülsz.

 

Kapcsold be a drónt és ellenőrizd az akkumulátor töltöttségét illetve a készülék beállításait. Miután ez megtörtént, szállj fel 1-2 méter magasra a drónnal. Lebegj ilyen alacsonyan egy kis ideig, amíg ellenőrzöd a kapcsolatot a távirányító és a drón között, illetve figyeld a drónt, hogy megfelelően mozog-e. Ez fontos, mert ha hibát fedezel fel, akkor rögtön le tudsz szállni vele.

 

Ha mindent rendben találsz, akkor elkezdhetsz emelkedni a drónnal.

 

Folyamatosan ellenőrizgesd az akkumulátor töltöttségét és tartsd észben, hogy drónodnak időre lesz szüksége, hogy visszatérjen a felszállási pontra, mielőtt az akkumulátor teljesen lemerülne, de még ahhoz is, hogy ott landoljon, ahol éppen repül (ez nem javasolt).

 

Ha landolni szeretnél drónoddal, akkor navigáld vissza azt a felszállási ponthoz, majd – akárcsak felszálláskor – szólj a jelenlévőknek, hogy a drón hamarosan leszáll. Érkezéskor kezdd el fokozatosan csökkenteni a drón sebességét. Légy óvatos és ne kapkodd el ezt a folyamatot. Ha a drón már a talajon van és a propellerek is leálltak, kapcsold ki a készüléket, mielőtt máshová vinnéd azt, vagy leszerelnéd a propellereket.

 

6. Hasznos tippek drónpilótáknak

Mindig legyen nálad néhány pótakkumulátor. A legtöbb drón 20-30 percig képes a levegőben maradni, ezért ha több ideig szeretnél repkedni, akkor szükséged lesz néhány tartalékra is.

 

Nem árt, ha van egy összehajtható drón leszálló platformod is. Ez egy végtelenül egyszerű kellék, mégis rendkívül hasznos lehet, ha sáros, havas, homokos, vagy más, kevésbé tiszta terepről kell felszállnod, vagy landolnod oda. Természetesen ezt egy egyszerű falappal, vagy egy összehajtható pléddel is megoldhatod.

 

Sose engedd, hogy a szórakozás a biztonság kárára menjen. A drónreptetés óriási élmény, de csak akkor, ha senki és semmi nem sérül meg közben. Éppen ezért ne repülj emberek, utak és magánterületek fölé, illetve olyan helyekre, ahol bármi baja eshet drónodnak vagy a jelenlévőknek.

 

Szerezz egy minőségi hordtáskát drónodnak, hogy biztonságosan szállíthasd minden kiegészítőjével együtt. Akkumulátoraidat lehetőleg tartsd egy tűzbiztos táskában.

 Legfrissebb cikkek


Drónszabályok Spanyolországban
Hogyan szabad drónozni Spanyolországban? Milyen a Spanyol szabályozás Mallorca, Vagy a Kanári szigetek, Teneriffe, Gran Canaria, Barcelona, Ibiza, Lanzarotte vagy egyéb más Spanyol uticél esetén? Mutatjuk! 
DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ – Melyik a nyerő?
Melyik a jobb drón, melyiket vegyem meg: DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ összehasonlítás?
Kiszivárogtak a DJI Mavic Mini 3 Pro tulajdonságai – Íme az új minidrón
Habár a DJI hivatalosan még nem jelentette be az új Mavic Mini 3 Prót, egy holland viszonteladó nyilvánossá tette az új minidrónról készített termékfotókat, illetve a készülék tulajdonságait is. A kiszivárgott információk lényegében mindent elárulnak az új Miniről (még az ár és feltüntetésre kerül), csak épp azt nem, hogy mikor jelenik meg hivatalosan.  
AKCIÓS TERMÉKEK
AA
LEGJOBB AKCIÓS DRÓNOK
BB
GOPRO KAMERÁK
CC
Nap ajánlata
DD