Kiegészítők drónozáshoz, amire szükséged lehet

fooldal > 10 drónkiegészítő, amire minden pilótának szüksége van

DrónExpert

10 drónkiegészítő, amire minden pilótának szüksége van


2019/11/21

Akár most tervezel drónt vásárolni magadnak, akár egy új készülék büszke tulajdonosa vagy, a megfelelő kiegészítők drasztikusan fokozhatják a drónreptetés örömeit számodra. A legtöbb drónhoz több tucatnyi kiegészítő létezik, amelyek vagy biztonságosabbá, kényelmesebbé teszik a reptetést, vagy éppen kibővítik felszerelésed funkcióit.

A legfontosabb drón kiegészítők

A választék óriási, de egyet se félj, mert most felsoroljuk azokat a drónkiegészítőket, amikre mindenképpen szükséged lesz, hogy a legtöbbet hozasd ki repülő szerkezetedből!

 Propellervédők

A drónok propellerjei egyszerre törékeny, vékony alkatrészek, és többezres fordulatszámmal pörgő, repülő kések. Akárhogy is vélekedsz róluk, abban biztosan egyet értesz, hogy nem lenne jó, ha bármihez is hozzáérnének repülés közben, pedig ez a veszély nagyon is fennáll, ha szűkösebb körülmények között engeded a levegőbe drónodat.

 

Habár a kísérletek szerint meglepően nehéz megsebesíteni valakit egy drónnal, a nagyobb szerkezetek propellerjei képesek kellemetlenebb sérüléseket okozni az emberek bőrén. Mindemellett, a propellerek a drónok leggyakrabban cserére szoruló alkatrészei is.

 

A propellervédők az ilyen baleseteket segítenek elkerülni, vagy legalább is jelentősen enyhíteni. Fel- és leszerelésük egyszerű (hiszen nem mindig lehet szükség rájuk), ráadásul egyszerre könnyűek és erősek is. Ezeknek a biztonsági kiegészítőknek minden drónpilóta táskájában ott a helyük (és rengeteg modellhez kaphatók).

 

Pótpropellerek

Bizonyos ütközések esetében sajnos még a propellervédők sem elegendők, hogy megakadályozzák a pengék roncsolódását, az olyan esetekről nem is beszélve, amikor védelem nélkül mész neki valaminek. Abban biztos lehetsz, hogy előbb-utóbb drónod váratlanul a talaj felé veszi az irányt, és jobb esetben csak a propellereket kell majd cserélned rajta – ezért jó, ha van kéznél néhány pót is. Ezek egyáltalán nem drágák, és gyakran tényleg csak ezek rongálódnak a drónokon egy zuhanás után, szóval egy gyors csere, és mehetsz is tovább.

 

Pótakkuk

Még a legprofibb fogyasztói drónok is csak 25-30 percig képesek a levegőben maradni egy teljesen feltöltött akkumulátorral, azonban ezek újratöltése általában legalább egy órát vesz igénybe. Ha tehát 25 percnél (vagy az adott drón maximális limitjénél) tovább szeretnél repülni, akkor annyival több akkumulátorra is szükséged lesz. Persze a csere idejére átmenetileg le kell szállnod, de ez még mindig jobb, mintha egy órát autóznál egy csodaszép helyre csak azért, hogy aztán 25 perc repkedés után már indulhass is haza.

 

Nem árt beszerezni egy olyan töltőállomást, ami egyszerre több akkumulátort is képes tölteni, lehetőleg powerbankról is. Egy 20 000 mAh-s hordozható powebank több drónokban használatos LiPo akkumulátort is képes teletölteni.

 

Akku táskák

A LiPo akkumulátorokhoz külön táskát is beszerezhetsz, amelyek tűzálló kialakítással készülnek. Sajnos a nem megfelelően tárolt, vagy elhasználódott LiPo akkumulátorok hajlamosak lehetnek lángra kapni, de egy ilyen táskában legalább biztos lehetsz benne, hogy a tartalmán kívül más nem vész oda.

 

Kellő mennyiségű tárhely (SD kártya)

Egyre több 4K-s felbontású, nyers fotókat készítő drón kerül a piacra, és ezek a médiafájlok meglehetősen sok digitális tárhelyet képesek felemészteni rövid idő alatt. Érdemes legalább 3-4 microSD kártyát beszerezni 32 vagy 64 GB-os kapacitással, különösen ha hajlamos vagy elfelejteni felmásolni felvételeidet a számítógépre – nincs is rosszabb annál, amikor törölnöd kell egy jó videót, hogy rögzíthess egy újabb kihagyhatatlan pillanatot.

 

Ügyelj rá továbbá, hogy olyan microSD kártyát válassz, amire 4K-s felvételeket is lehet rögzíteni – ezt a kártya írási sebessége határozza meg.

 

Ha igazán sok felvételre számítasz, és tudod, hogy hosszú ideig nem lesz lehetőséged számítógépre másolni felvételeidet, akkor egy hordozható, beépített kártyaolvasóval felszerelt merevlemezre (vagy lehetőleg SSD-re) lesz szükséged, amelyekbe (általában egy átalakítóval), amikre út közben is felmásolhatod anyagaidat.

 

Napellenző

Egy napellenző addig nem tűnik esszenciális kiegészítőnek, amíg nem kell napos időben drónt reptetned valahol, ahol nincs árnyék. Ezek kiküszöbölik a napfény visszaverődését okostelefonod vagy táblagéped képernyőjéről, amivel nem csak annak láthatóságát javítják, de nem kell teljesen felhúznod a fényerejüket sem, amitől sokkal gyorsabban merülnének.

 

Rohamszíj

Egy rohamszíjat távirányítódhoz csatlakoztatva sokkal kényelmesebbé teheted a reptetéseket. Elég, ha csak néhány percig kell tartanod a távirányítót, és hamar érezni kezded, hogy jó lenne egy kicsit pihentetni a kezeidet, vagy szimplán más okból van szükséged rá, hogy felszabadítsd őket egy kis időre. Egy rohamszíjjal nyakadba, vagy válladra akaszthatod a távirányítót, hogy szükség esetén azonnal kéznél legyen.

 

Szállítótáska

Ha igazán jó felvételekre vágysz, akkor valószínűleg kicsit messzebbre kell vinned drónodat a hátsó kerttől. Mivel egy ilyen készüléknek több kiegészítője lehet (a távirányító alapból elengedhetetlen a legtöbb drónhoz), ezeket érdemes egyetlen egy, biztonságos, stabil táskában tárolni és hordozni.

 

E célra léteznek speciálisan kipárnázott válltáskák és hátizsákok, amik a rázósabb körülmények között is segítenek megvédeni drónodat és alkatrészeit. Ha biztosan tudod, hogy szélsőséges körülmények között kell majd szállítanod drónodat, akkor megéri befektetni egy speciális dróntáskába, amelyek kívülről az útitáskákhoz hasonlítanak, belülről azonban kifejezetten drónok tárolására lettek kialakítva.

 

Léteznek általános, többféle modell befogására képes (vagy egyénileg rendezhető) táskák, illetve kifejezetten az adott modellhez készült, márkás alternatívák is. Habár ez utóbbiak általában drágábbak, ez az a kiegészítő, amin nem ajánlott spórolni!

 

GPS nyomkövető

Számos oka lehet annak, ami miatt egy drón elkóborol, vagy olyan helyen kell landolni vele, amiről nem tudod, hogy pontosan hol is van. Szerencsére számos modern készülék rendelkezik fedélzeti GPS egységgel, azonban ez csak addig képes működni, amíg az akkumulátor le nem merül (és mint említettük, ezek kapacitása nem túl nagy a drónokon).

 

Ha szeretnéd mindenféle körülmények között meglelni kényszerleszállt drónodat, akkor érdemes befektetni egy önálló GPS nyomkövetőbe, ami lehetővé teszi ezt. Ezek a kiegészítők nagyon könnyűek és kisméretűek, ezért nem fogják zavarni a drónt repülés közben (kifejezetten e célra is készítik őket).

 

Gimbal

Ha van egy akciókamerád, és szeretnéd a levegőbe röpíteni azt, akkor szükséged lesz egy mechanikus stabilizátorra (gimbal). Ez a stabilizátor egyik végén a drónhoz, a másikon az akciókamerához csatlakozik, és lehetővé teszi, hogy stabil felvételeket készíthess felszereléseddel repülés közben.

 

Ha kifejezetten erre a célra szeretnél drónt vásárolni, akkor alaposan járj utána, hogy mely modellekhez lehet gimbalt csatlakoztatni, és hogy a gimbal milyen akciókamerák befogadására képes.

 

Extra drónkiegészítők

A fent felsorolt drónkiegészítők nélkülözhetetlenek egy komolyabb pilóta számára, míg a következők inkább olyanok, amik „jók, ha vannak”. Ezek egyáltalán nem esszenciálisak, de valamivel kényelmesebbé, vagy kellemsebbé tehetik a drónreptetést.

 

FPV rendszer

Ha már elsajátítottad a drónreptetés haladó szintjét is, akkor a következő szint egy FPV (azaz „belső nézetes) rendszer beszerzése. Az FPV rendszer (amihez általában egy speciális headset tartozik) lényegében azt a képet vetíti közvetlenül szemeid elé, amit a drón kamerája is lát. Olyan ez, mintha te magad ülnél a fedélzeten, és úgy irányítanád drónodat. Néhány headset ráadásul képes úgy mozgatni a drón fedélzeti kameráját, ahogyan te mozgatod a fejedet.

 

Egy jó FPV rendszer komolyabb beruházás, de ha élvezeted leled a drónreptetésben, akkor ez egy teljesen új élmény lesz számodra, amit lehetetlen lesz megunni.

 

Hordozható leszálló

Egy hordozható leszálló nagyon hasznos tud lenni, ha drónodat piszkos, poros talajról kell a levegőbe küldened, vagy azon landolnod vele. Ezzel a kamerát is véded a kosztól, ami általában a drón elejének alsó részén található, közel a talajhoz.

 

Egy másik megoldás toldókat vásárolni, amiket a propellertartó karok aljára erősíthetsz, elemelve ezzel a drón elülső részét a talajtól.

 

Matricák és más díszek

Számtalan matricát szerezhetsz be drónodhoz, amikkel testre szabhatod kinézetét. Természetesen a reptetéshez semmi közük, és a levegőben nem is látszódnak, de ha nagyon szívedhez nő egy készülék, akkor némi személyiséget adhatsz neki.

 

ND és polarizáló szűrők

Az ND szűrők a drónkamera objektíve elé erősíthetők, és akkor lehet rájuk szükség, ha túl világos körülmények között szeretnél felvételeket készíteni – ezek a szűrők sötétebbé teszik a képet, hogy a kívánt kamerabeállításokkal rögzíthesd videóidat és fényképeidet a levegőből. A polarizáló szűrők is visszafognak egy kevés fényt, habár elsődleges céljuk telítettebbé tenni a színeket, és eltüntetni a visszatükröződéseket az erre hajlamos felületekről (pl. a víz felszínéről).

 

Töltőállomás

Egy töltőállomásra akkor lesz szükség, ha több akkumulátort is vettél drónodhoz. Nem éppen izgalmas feladat egyenként feltöltögetni egy drón összes akkumulátorát, főleg ha legalább egy órába telik mindegyiknél. A töltőállomások egyszerre több akkut is képesek tölteni, amivel rengeteg időt spórolhatsz meg magadnak.

 

Nem árt továbbá egy olyan töltőt szerezni, amivel autódból is töltheted akkumulátoraidat.

 

Táblagép-tartó a távirányítóra

Néhány drón olyan távirányítóval érkezik, amelyekre gyárilag nem lehet táblagépet rögzíteni. Ha azonban egy ilyen készülékkel szeretnéd használni távirányítódat és drónodat, akkor külön tartót is vásárolhatsz hozzá. Ezek általában könnyű, tartós anyagból készülnek – csak ügyelj rá, hogy passzoljanak a távirányítód kialakításához!

 

Éjszakai LED

Bizonyos területeken kötelező LED fénnyel felszerelni a drónokat az éjszakai repüléshez, de egyébként sem árt, ha van egy fényforrás, ami segít megtalálni a készüléket az éjszakai égbolton. Érdemes olyan LED égőt választani, aminek saját energiaforrása van, hogy ne a drón akkumulátorát merítse.


 Legfrissebb cikkek


Drónszabályok Spanyolországban
Hogyan szabad drónozni Spanyolországban? Milyen a Spanyol szabályozás Mallorca, Vagy a Kanári szigetek, Teneriffe, Gran Canaria, Barcelona, Ibiza, Lanzarotte vagy egyéb más Spanyol uticél esetén? Mutatjuk! 
DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ – Melyik a nyerő?
Melyik a jobb drón, melyiket vegyem meg: DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ összehasonlítás?
Kiszivárogtak a DJI Mavic Mini 3 Pro tulajdonságai – Íme az új minidrón
Habár a DJI hivatalosan még nem jelentette be az új Mavic Mini 3 Prót, egy holland viszonteladó nyilvánossá tette az új minidrónról készített termékfotókat, illetve a készülék tulajdonságait is. A kiszivárgott információk lényegében mindent elárulnak az új Miniről (még az ár és feltüntetésre kerül), csak épp azt nem, hogy mikor jelenik meg hivatalosan.  
AKCIÓS TERMÉKEK
AA
LEGJOBB AKCIÓS DRÓNOK
BB
GOPRO KAMERÁK
CC
Nap ajánlata
DD