Drón funkciók: dolgok, amiket a drón vásárlás előtt érdemes megismerned!

fooldal > Drónválasztó kisokos: ezeket a funkciókat érdemes mérlegelned drón vásárlás előtt!

DrónExpert

Drónválasztó kisokos: ezeket a funkciókat érdemes mérlegelned drón vásárlás előtt!


2019/07/09

Ha drón vásárlás előtt állsz, egy csomó funkcióval, tulajdonsággal kell megismerkedned a döntés előtt. Segítünk eligazodni, mutatjuk melyek a legjobb funkciók!

Drón vásárlás kisokos: drón funkciók amiket érdemes ismerned

Amióta néhány évvel ezelőtt betörtek a fogyasztói piacra, a drónoknak számtalan típusa jelent meg. Az opciók listája hosszabb, mint valaha, de ez kevésbé jó hír azoknak, akik egyszerűen képtelenek választani a megannyi lehetőség közül.

 Értelemszerűen mindenkinek van egy kerete, amennyit ráköltene erre a hobbira (itt persze bele kell kalkulálni a költségekbe az esetleges kiegészítők árát is), de mivel olcsóbb drónokat akár néhány tízezer forintért is beszerezhetünk, a pénzügyi szempontok sem igazán szűkítik a kört.

 

A következőkben azoknak szeretnénk segíteni, akik mindenképpen szeretnének drónt venni, de nem tudják, hogy a különböző opciók miben térnek el egymástól, és hogy mikre érdemes odafigyelni, mielőtt az ember vásárlásra adná a fejét!

 

Drón vásárlás előtt: ismerd meg a legfontosabb drón típusokat! 

HD kamerás drón vásárlása

A legtöbb fogyasztói drónt (legalább is azokat, amik iránt egy kezdő érdeklődne) két nagy kategóriába sorolhatjuk az alapján, hogy rendelkeznek-e beépített kamerával, vagy sem. A legtöbb kamerával ellátott drón általában nagyobb méretű, és drágább, míg a kamera nélküli készülékekre kisebb méret, ár, és – ez nagyon fontos – súly jellemző.

 

Drón vásárlás – kamera nélkül?

Néhányan el sem tudnák képzelni, hogy egy kamera nélküli drónt reptessenek, míg mások inkább a szabad repkedésre vágynak, és inkább spórolnának a beépített kamerán. A kisméretű, kamerát mellőző továbbá gyakran zárt terekben is reptethetők (persze kellő óvatosággal).

 

Drón vásárlás: ha a kamera nem annyira fontos, de jó, ha van…

Itt érdemes megjegyezni, hogy számos kivétel van – sok kistermetű „játékdrón” (néhányan így nevezik a kamera nélküli készülékeket) valójában rendelkezik kamerával, azonban ezek felbontása és általános minősége alkalmatlanná teszi őket a látványos felvételek rögzítésére.

 

Drón vásárlás: ha más a cél…

Ezeken kívül más kategóriákat is megkülönböztetünk (ilyenek például villámgyors versenydrónok és az operatőröknek készített, profi kamerával felszerelt gépek), azonban ezek már drágább beruházások, és biztonságos, hatékony használatukhoz mindenképpen érdemes megtanulni a drónvezérlés alapjait. Egy lelkes kezdő valószínűleg egy sima kamerás, és egy kamera anélkül drónnal is jól elszórakozik majd, illetve begyakorolhatja velük a mozdulatokat, hogy később magasabb árkategóriákat is kipróbálhasson.

 

Egy fontos kérdés drón vásárlás előtt: Mire is kell neked a drón?

A választási lehetőségeket drasztikusan leszűkítheted, ha pontosan megfogalmazod magadnak, hogy mit szeretnél csinálni első drónoddal. Csak egy kis hétvégi légi szórakozásra vágysz a kertben, esetleg tágas nappalidban? Esetleg szeretnél néhány mesés felvételt készíteni kedvenc tájaidról a környéken? Mennyire fontos számodra a videó minősége?

 

A legfontosabb dróntulajdonságok, amiket érdemes megismerni drón vásárlás előtt

Ha tudod, hogy milyen típusú drónt szeretnél, és van egy fix kereted is, akkor már sokat segítettél magadnak a döntésben, azonban egy drón ára és típusa alapján még lehetetlen eldönteni, hogy ideális választás lenne-e számodra.

 

A mai drónok összetett készülékek, tele hasznos funkciókkal, amelyek gyártóról gyártóra változhatnak, de ami igazán fontos, hogy alaptulajdonságaikban hogyan térnek el egymástól, mert ezek döntő tényezők lehetnek a választásban!

 

Az akkumulátor kapacitása – a drón vásárlást leginkább befolyásoló tényező?

Szomorú ugyan, de egy drónnak előbb utóbb kénytelen lesz leereszkednie az égből egy akkumulátor-újratöltésre. Nem mindegy tehát, hogy a készülék mennyi ideig képes a levegőben maradni. Ezt általában percekben mérjük, és még a legdrágább, legprofibb készülékek is csak éppen, hogy kihúzzák 30 percig – olcsóbb kategóriákban ennél lényegesen kevesebbre számíthatsz.

 

Szerencsére a drónok akkumulátora általában cserélhető, és pótegységeket is vásárolhatsz hozzájuk, de ezt mindenképpen figyelembe kell venned a keret megszabásakor!
 

 

Kefe nélküli motorok

A drónok végtelen listáját böngészve gyakran találkozhatsz a „kefe nélküli motor” kifejezéssel. Felesleges lenne itt részletezni a „kefe nélküli” jelzés jelentését, de annyit érdemes tudnod, hogy az ilyen motorokkal ellátott drónok általában halkabbak, lassabban használódnak el, és drágábbak is (de a ritkább cserék miatt általában megéri beruházni rájuk).

 

Kamera – sokak számára a drón vásárlás másik legfontosabb tényezője…

Ha kamerával felszerelt drónt szeretnél, akkor számos egyéb szempontot is figyelembe kell venned. Nem árt odafigyelni a kamera felbontására (videó és fénykép módban is), a látószögre, az objektív fényáteresztésére (az alacsonyabb f/számok nagyobb fényáteresztést jeleznek), a videótömörítésre és hogy a készülék támogatja-e a nyers képfelvételeket.

 

Headless mód: az egyik leghasznosabb drón funkció

A headless (fej nélküli) mód egy nagyon hasznos funkció a kezdő drónpilótáknak. Amikor a fejnélküli mód aktív, akkor valahányszor mozgatod a drónt, az nem saját magához képest, hanem hozzád képest mozog majd. Tehát még ha veled szembe is néz a készülék, és jobbra irányítod, akkor hozzád képest jobbra fog repülni nem pedig balra.

 

GPS – a felső kategóriás drónok sajátja

A drágább drónok fedélzeti GPS egységgel is rendelkeznek. Ez szintén egy hasznos tulajdonság, ugyanis ennek segítségével a drón pontosan tudja, hogy éppen hol tartózkodik, illetve ha elveszítené a kapcsolatot a távirányító készülékkel, akkor automatikus képes visszatérni a felszállási pontra. A GPS-szel felszerelt drónok továbbá általánosságban stabilabbak, főleg ha egy helyben lebegésről van szó.

 

Follow me mód – a drón funkció, ami megkönnyíti az életed

A follow me (kövess) mód szintén a GPS-szel felszerelt (értsd: többnyire drágább) drónok egyik kiváltsága. Ebben a módban a drón képes követni téged, még rázósabb terepen is, hogy te arra koncentrálhass, amit éppen csinálsz – legyen az futás, kerékpározás, vagy bármilyen egyéb tevékenység. Néhány drón ügyesebb ebben, mint a többi – ha szükséged van erre a funkcióra, akkor olyan készüléket válassz, ami magától kikerüli az akadályokat, amikor te nem figyelsz oda az irányítására.

 

Akadályelkerülés – biztonsági drón funkció, nem csak kezdőknek

Ha már itt tartunk – ez egy ízig-vérig prémium funkció, amiért igencsak mélyre kell, hogy nyúlj a zsebedben. Nem sok drón kínál önálló akadályelkerülést, és – akárcsak a kövess módban – némelyikük ügyesebb, némelyikük pedig kevésbé biztonságos. Nézd meg a készülék értékeléseit, és olvasd el, mit írnak róla az emberek!

 

Habár az akadályelkerülés egy hasznos funkció, ne feledd, hogy többnyire azoknak van rá szüksége, akik néha a drónra bíznák a manőverezést. Ha nem tervezed így használni készülékedet, akkor sokat spórolhatsz azzal, ha lemondasz a follow me módról és a szuperfejlett akadályelkerülésről.

 

Gimbal – a kamerás drón vásárlásakor alapfogalom

A gimbal azt a mechanizmus, ami a drónra szerelt kamerát stabilan tartja – lényegében tehát egy mechanikus stabilizátor. Ezt – nem meglepő módon – csak a drágább készülékek biztosítják, és azok között is lehetnek eltérések. Ha videózni szeretnél drónoddal, akkor egy gimbal sokat segíthet abban, hogy repülés, manőverezés közben kamerád stabil maradjon, és ne remegjen a kép, de szeles időben is nagyon hasznos lehet.

 

Egyes kamerás drónokban mechanikus stabilizátor (gimbal), másokban elektronikus stabilizátor gondoskodik a kép stabilitásáról – a mechanikus opció minden esetben szebb, természetesebb eredményeket kínál.

 

Hatótáv – ha a drón vásárlás célja a távoli felvételek készítése

A drónok hatótávja azt mutatja meg, hogy milyen messzire képesek repülni a távirányítótól, úgy, hogy még kommunikálni tudjanak azzal. Ahogy feljebb és feljebb mászol az árlétrán, úgy egyre messzebbre és messzebbre reptetheted drónodat. Biztonsági okokból persze nem ajánlott kihasználni az olykor több kilométeres hatótávot – mindig reptess úgy, hogy szem előtt tarthasd drónodat.

 

A hatótáv egyébként függ attól is, hogy milyen készülékkel, és milyen kapcsolaton keresztül vezérled drónodat. Például vannak olyan drónok, amiket okostelefonnal, Wi-Fin keresztül lehet irányítani, azonban ez a kapcsolat csak nagyon rövid hatótávot kínál. Egy rendes rádiós távirányítóval kihasználhatod drónod akár több kilométeres hatótávolságát is.

 


 Legfrissebb cikkek


Drónszabályok Spanyolországban
Hogyan szabad drónozni Spanyolországban? Milyen a Spanyol szabályozás Mallorca, Vagy a Kanári szigetek, Teneriffe, Gran Canaria, Barcelona, Ibiza, Lanzarotte vagy egyéb más Spanyol uticél esetén? Mutatjuk! 
DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ – Melyik a nyerő?
Melyik a jobb drón, melyiket vegyem meg: DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ összehasonlítás?
Kiszivárogtak a DJI Mavic Mini 3 Pro tulajdonságai – Íme az új minidrón
Habár a DJI hivatalosan még nem jelentette be az új Mavic Mini 3 Prót, egy holland viszonteladó nyilvánossá tette az új minidrónról készített termékfotókat, illetve a készülék tulajdonságait is. A kiszivárgott információk lényegében mindent elárulnak az új Miniről (még az ár és feltüntetésre kerül), csak épp azt nem, hogy mikor jelenik meg hivatalosan.  
AKCIÓS TERMÉKEK
AA
LEGJOBB AKCIÓS DRÓNOK
BB
GOPRO KAMERÁK
CC
Nap ajánlata
DD