Hasznos leírások drón vásárláshoz!

Főoldal > Drón vásárlás online - amiket érdemes tudnod a drónokról!

DrónExpert

Drón vásárlás online - amiket érdemes tudnod a drónokról!


2018/02/08
Dronexpert

Mik azok a drónok? Melyiket válasszam? Milyen fontosabb kiegészítőket gyártanak hozzájuk? Megannyi kérdés merül fel ezekkel a szerkezetekkel kapcsolatban, amelyek az elmúlt évek során egyre több teret hódítottak meg maguknak (többnyire az égen).
    
Ha érdeklődsz a drónok iránt, de nem vagy benne biztos, hogy pontosan tudod, hogy mi is a lényege és haszna ezeknek a repülő szerkezeteknek, akkor éppen jó helyen jársz! Az alábbiakban végigvezetünk minden fontosabb dologról, amit a drónokkal kapcsolatban tudni érdemes!
 

drone

Drón vásárlás online – Mik azok a drónok?

A drónok több rotorral (a propellereket mozgató motorok) rendelkező, távirányítású repülő eszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy soha nem látott szemszögekből rögzíthesd a legfontosabb pillanatokat és oszthasd meg azokat a nagyvilággal. Számos drón még élő videóképet is képes közvetíteni a pilóta kezében tartott távirányítóra, vagy akár egy fejen viselhető úgynevezett FPV szemüvegbe is. A drónok azonban nem csupán látványos felvételekre lettek kitalálva – számos más területen is használják őket (például egyre népszerűbbek a drónversenyek). 

 Drón vásárlás online - okosan

A drónokat szinte minden létező árkategóriában megtalálod, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki számára a legdrágább eszközök jelentik a tökéletes választást. A drón vásárlás és a megfelelő drón kiválasztás nagyban függ attól, hogy mennyi tapasztalattal rendelkezik a felhasználó, és hogy milyen céljai vannak az eszközzel.

Drón vásárlás online - Játékdrónok

A játékdrónok többnyire kisméretű, könnyű repülő eszközök, amelyeket gyakran benti (a négy fal közötti) reptetésre terveznek). Méretűk és egyszerűsített technológiájuk miatt valójában nehezebb is lenne a szabadban reptetni őket. Általában nincs rajtuk fedélzeti kamera (ezeket csak simán quadcoptereknek nevezik, nem pedig drónoknak), amelyeken pedig mégis akad egy, azok általában jóval gyengébb minőségű felvételeket készítenek majd, mint a komolyabb árkategóriájú drónok. Drón vásárlásnál fontos tudni, hogy mire szeretnénk használni, ha komolyabb tervünk van vele, egy fokkal profibbat kell választatnunk ennél a kategóriánál. 


Drón vásárlás online - Fényképek/videók rögzítésére tervezett drónok

A kamerával ellátott drónok általában nagyobbak mint a játék változatok és jóval drágábbak is. Ezeket szabadtéri felhasználásra tervezték, első sorban légi felvételek (képek és videók) rögzítésére. Az ilyen készülékek kiválóak látványos tájak bemutatására, vagy akár szelfik készítésére is.

Az ilyen drónok egyik meghatározó eleme (amelyre különös figyelmet kell fordítani drón vásárláskor) a fedélzeti kamera és az azt tartó stabilizátor. A megapixelek, a videófelbontás és egyéb jellemzők élesen eltérhetnek két modell között.

Érdemes továbbá az olyan kényelmi és biztonsági funkciókra is odafigyelni, mint az automatikus repülési módok illetve az akadályelkerülő rendszer, amely sok (de nem minden) csúnya balesetet előzhet meg.

Ezek a funkciók már több hobbi kategóriájú drónban (például a DJI Mavic Pro-ban) is jelen vannak, de léteznek a Mavicnál olcsóbb, kisebb (bár kevésbé sokoldalú) készülékek is, amelyek jobban megfelelnek egy kezdő számára.

A felvételekre tervezett komolyabb drónok már magasabb árkategóriában helyezkednek el, és profi fényképészek illetve videográfusok számára készülnek, akiknek a legkiválóbb képminőségre és stabilitásra van szükségük munkájukhoz. A rendkívül fejlett DJI Inspire 2-t például két pilóta is irányíthatja egyszerre.

 

Drón vásárlás online - drón versenyek

A versenydrónok lényegében kisméretű quadcopterek, amelyeket első sorban manőverezésre és sebességre fejlesztettek ki. Kizárólag azzal a céllal jöttek létre, hogy FPV (belső nézetes) drónversenyekben versengjenek velük. Több részük is cserélhető, a különböző elemek pedig kihathatnak a drón irányíthatóságára, sebességére és egyéb tulajdonságaikra (akárcsak egy versenyautónál). Habár ezeken a drónokon is található egy fedélzeti kamera, ez nem képek rögzítésére szolgál, hanem hogy a pilóták láthassák, hogy éppen mi van a szélsebesen repülő drónjuk előtt.

 

Drón vásárlás online – kiegészítők, felszerelések

Drón vásárláskor érdemes utána járni, hogy milyen kiegészítőkkel bővíthető, illetve hogy mekkora súlyt képes biztonságosan a levegőbe emelni az adott drón. A rendelkezésre álló kiegészítők a márkától és a modelltől függnek. Fontos megjegyezni, hogy minél több súllyal kell megbirkóznia egy ilyen repülő szerkezetnek, annál több energiára lesz szüksége (tehát hamarabb lemerül majd az akkumulátor) és gyengülhet a drón stabilitása is a levegőben.

 

Drón vásárlás online- dróntáskák és dobozok

Drón vásárlás mellett döntöttél, akkor mindenképp szükséged lesz egy dróntáskára is.
Akár éppen a közeli folyóhoz igyekszel néhány légi felvételért, akár otthonodban pihen éppen drónod, szüksége lesz valamilyen védelemre. Mivel egy érzékeny és összetett szerkezetről van szó, ezért nem dobhatod be csak úgy egy hátizsákba az uzsonna mellé. Még az olcsóbb eszközökhöz is érdemes komolyabb dróntáskát vagy védőtokot vásárolni – ezek általában párnázott, ellenálló tárolók, amelyek biztosítják drónod épségét (ami különösen fontos például egy zötykölődős autóút során).

 

Drón vásárlás online - Drónakkumulátorok

Drón vásárláskor fontos hogy tudd, drónodhoz több akkumulátorra van szükség. Egy drónakkumulátor 5-25 percnyi repülési időt biztosít (ez sok mindentől függ) és általában egy órába telik teljesen újratölteni őket. Az akkumulátor lehet fix, vagy cserélhető is. Az utóbbi sokkal előnyösebb, hiszen csupán egy akkumulátorcsere idejére kell megszakítani a repülést, ha az embernek van egy-két pótakkumulátora.

 

Drón vásárlás online - Távirányítók és tartozékaik

A távirányító az az eszköz, amely utasításokat küld a drón vezérlőegységének, ami (az eszköz fejlettségétől függően) a különböző környezeti tényezőktől függően végrehajtja azokat. Léteznek kétjoystickos, néhány gombos távirányítók, amelyekkel csak alapvető mozgások (gáz, fordulás, emelkedés) végezhetők, illetve összetettebb eszközök is, amelyek több beállítás is módosítható egyetlen gombnyomással illetve amelyekkel külön irányítható a drón és a kamera is.

Drón vásárláskor azt is kell tudnod, hogy a legtöbb drón utángyártott távirányítókkal is szinkronizálható, így legtöbbször nem kell átszoknod másik távirányítóra, ha új drónt vásárolsz a régi helyett (vagy mellé).

Néhány drón nem is igényel külön távirányítót a kezeléshez. Ezek saját Wi-Fi egységgel rendelkeznek, így egy okostelefonnal vagy táblagéppel is csatlakozhatunk hozzájuk, és irányíthatjuk őket egy letöltött alkalmazáson keresztül. 

Sok távirányítóhoz napellenző is erősíthető, hogy a képernyő napos időben is látható maradjon.

A drón és a távirányító adóvevő egységétől függően a hatótáv néhány métertől több kilométerig is terjedhet. Ezt több külső tényező is befolyásolhatja, például egy közeli rádiótorony, vagy az időjárás, amelyek csökkenthetik egy távirányító hatótávolságát. Bizonyos távirányítókra külön kiegészítő is vásárolható, amely segít kibővíteni ezt a távolságot.


Drón vásárlás online - Propellerek és egyéb alkatrészek

Drón vásárlás után a propellercserét érdemes alaposan begyakorolni, ugyanis a közeljövőben jó eséllyel szükséged lesz elvégezni néhányszor. Még a profi drónpilótákkal is megesik, hogy valamilyen okból balesetet szenvednek készülékükkel, ami (jobb esetben) általában törött propellerekkel végződik.

Szerencsére maguk a drónok már jóval több gyűrődést kibírnak, mint törékeny propellerjeik, habár ez függ attól, hogy milyen anyagból készültek, minek ütköznek, milyen sebességgel, stb. Szintén jó hír, hogy a legérzékenyebb alkatrészek (a propellerek) olcsón és szakember segítsége nélkül is cserélhetők.

A drónokhoz számos más kiegészítő és plusz alkatrész is csatlakoztatható, például propellervédők, LED lámpák, vagy szűrők, amelyek főleg a komolyabb fényképészek és videográfusok számára jelentenek nagy segítséget.

 

Drón vásárlás online - szoftverek és fimrware-ek

Drón vásárlás után mielőtt először levegőbe emelkednél drónoddal, nézz utána, hogy milyen szükséges okostelefonos alkalmazást érdemes letölteni hozzá (például távirányító nélküli használathoz), illetve hogy vannak-e új firmware-ek, amelyeket közvetlenül a drónra kell telepíteni (ezek hibajavításokat, vagy akár új funkciókat is tartalmazhatnak).

Miután letöltötted a megfelelő alkalmazást okoskészülékedre (telefon vagy táblagép), Bluetooth-on vagy Wi-Fin keresztül csatlakozhatsz a drónhoz (ez a dróntól és az alkalmazástól is függ). A legtöbb alkalmazás lehetővé teszi a fedélzeti kamera vezérlését, és a felvételek rögzítését is. Az ilyen alkalmazások általában folyamatos élőképet is mutatnak a drón kamerájából. 
 Legfrissebb cikkek


Drónszabályok Spanyolországban
Hogyan szabad drónozni Spanyolországban? Milyen a Spanyol szabályozás Mallorca, Vagy a Kanári szigetek, Teneriffe, Gran Canaria, Barcelona, Ibiza, Lanzarotte vagy egyéb más Spanyol uticél esetén? Mutatjuk! 
DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ – Melyik a nyerő?
Melyik a jobb drón, melyiket vegyem meg: DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ összehasonlítás?
Kiszivárogtak a DJI Mavic Mini 3 Pro tulajdonságai – Íme az új minidrón
Habár a DJI hivatalosan még nem jelentette be az új Mavic Mini 3 Prót, egy holland viszonteladó nyilvánossá tette az új minidrónról készített termékfotókat, illetve a készülék tulajdonságait is. A kiszivárgott információk lényegében mindent elárulnak az új Miniről (még az ár és feltüntetésre kerül), csak épp azt nem, hogy mikor jelenik meg hivatalosan.  
AKCIÓS TERMÉKEK
AA
LEGJOBB AKCIÓS DRÓNOK
BB
GOPRO KAMERÁK
CC
Nap ajánlata
DD