A drón akkumulátor nagyon fontos része a drónnak, ezért most mindent megtudhatsz amiről eddig fogalmad sem volt vele kapcsolatban

Főoldal > Hogyan hozhatod ki a legtöbbet a drón akkumulátor kapacitásából?

DrónExpert

Hogyan hozhatod ki a legtöbbet a drón akkumulátor kapacitásából?


2017/08/15

Igen, tudjuk – a drón akkumulátor nem a legizgalmasabb vagy legérdekesebb téma, de muszáj, hogy ezekről is szót ejtsünk. Elgondolkodtál már rajta, hogy mitől függ a drón akkumulátor teljesítménye, és hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet kihozd belőle?

 

Azt persze mindenki tudja, hogy minél nagyobb egy akku kapacitása, annál tovább képes működtetni egy készüléket. A kisebb drónok általában kisebb akkut is képesek magukkal röpíteni – ezek általában 5-6 percig maradnak a levegőben, mielőtt lemerülnének (pontosabban a drón akkumulátor). A profibb gépek azonban már bőven 20 percnél is tovább képesek repkedni, értelemszerűen egy nagyobb kapacitású drón akkumulátor segítségével.

 

A következőkben mindenre kitérünk, amit a drón akkumulátor teljesítményével kapcsolatban tudnod érdemes!
 

Drón akkumulátor, mindent amit tudnod kell, hogy jól működjön

Mire kell odafigyelni, drón akkumulátor vásárlásánál?


A biztonságos és problémamentes repüléshez elengedhetetlen, hogy megbízható és jó minőségű energiaforrást válassz. A drón akkumulátor legnagyobb problémája, hogy habár hamar (modelltől függően kb. 5-25 perc) lemerülnek, általában több mint egy órába telik teljesen feltölteni őket. Éppen ezért valószínűleg nem lesz elég csak a drónhoz kapott egységet használni, és szükséges lesz néhány pótakkura is.

 Az opcióidat első sorban drónod típusa, márkája és modellje szűkítik majd, de ezeken belül érdemes odafigyelni a következőkre is:

 

A drón akkumulátor típusa


A drónok általában LiPo akkumulátorokat használnak. Ezek sokkal jobbak, mint a NiCad típusú egységek, mert több energiát képesek eltárolni, amit gyorsabban képesek szolgáltatni is az eszköz számára.

 

Gyártótól származó vagy külső drón akkumulátor


Néhány drón csak saját márkájú akkukkal kompatibilis. Ilyen esetben kénytelen leszel a gyártó által készített egységeket beszerezni.

A drónosok világa nagyon csodálatos, próbáld ki Te is

 

A drón akkumulátor csere költsége


Ez egy fontos szempont. Ha szeretnéd kibővíteni a repülési idődet, akkor figyelembe kell venned a csere drón akkumulátor költségét is. Néhány egység a drón árának 5%-át teszi ki, de a drágábbak az összértékének 20%-át is adhatják.

 

A drón akkumulátor töltéséhez szükséges idő


A drónreptetés egyik legrosszabb része, amikor az ember arra vár, hogy a drón akkumulátor végre feltöltsön, és újra használatba lehessen venni. Ezért fontos egyből olyan drónt vásárolni, ami hosszabb ideig képes a levegőben maradni, hogy minél ritkábban kelljen megszakítani a repülést a drón akkumulátor töltés miatt.

 

A drón akkumulátor kapacitásának kibővítése

 

A drón akkumulátor kapacitása


Először is egy megfelelő drón akkumulátor kell a drónodhoz. A drón akkumulátor feltüntetett mAh (milliamperóra) érték jelzi az egység kapacitását – minél nagyobb ez az érték, annál nagyobb a kapacitás. Ha új akkumulátort szeretnél vásárolni drónodhoz, akkor először is nézd meg, hogy jelenleg mekkora kapacitásút használ. Így biztosíthatod, hogy nem veszel majd túl kicsi kapacitású egységet.

 

A következő lépés kideríteni, hogy milyen típusú drón akkumulátor az általad vásárolt drónba. Ezzel tovább szűkítheted az opcióidat.

 

Értelemszerűen érdemes a nagyobb kapacitású , a drónnal kompatibilis típusú drón akkumulátor csoportok között szétnézni. A kapacitással persze az ár is növekszik, de mivel a drón akkumulátor bizonyos értelemben egy biztonsági alkatrész is, így nem ajánlott spórolni rajta – egy hirtelen leállásból sokkal több baj keletkezhet, mint egy lezuhanó drón.

 

Nem szabad figyelmen kívül hagyni az egység méretét sem – a nagyobb akkumulátorok általában nagyobb kapacitásúak, de ezzel arányosan súlyosabbak is. Minél nagyobb súlyt kell felemelnie egy drónnak, annál több energiára lesz szüksége, ami lényegében semlegesítheti a nagyobb kapacitás által szerzett előnyt.

Ráadásul a lányok már piros színben is választhatják

Pót drón akkumulátor


A leghatékonyabban persze úgy növelheted meg a drón akkumulátor élettartamát, ha egy másikat is veszel belőle – vagy többet. A legtöbb profi és félprofi drónpilóta több akkumulátorral is felszereli magát, hogy csak egy-egy csere idejére kelljen leszállnia, és máris folytathassa a repülést, míg a lemerült akkuk töltődnek.

 

Tény, ez a módszer nem közvetlenül egy-egy repülés idejét bővíti ki, hiszen nem a különálló egységek kapacitását növeli meg. Ha azonban szeretnél akár egy óráig is gondtalanul repülni, akkor olyan drónra lesz szükséged, amihez könnyen (és nem túl költségesen) beszerezhető pót drón akkumulátor.

 

Meríteni, vagy nem meríteni? Mi a jobb a drón akkumulátor használatánál?


A drón karbantartásához hozzátartozik a drón akkumulátor megfelelő működésének biztosítása is. Nagyon fontos odafigyelni rá, hogy az egység soha ne merüljön le teljesen. Mielőtt egyáltalán elindulnál otthonról repülni, ellenőrizd akkumulátoraid töltöttségét. Ne indulj el 20%-os drón akkumulátor töltöttségi szint alatt. Ha például drónod 15 percig képes a levegőben maradni teljes töltöttségnél, akkor ennek 20%-a nem sok mindenre lesz elég.

 

Emellett nagyon fontos, hogy ne hagyd akkuidat 0%-ig merülni, a legtöbb szakértő szerint ugyanis ez további megterhelést jelent az egységek számára.

 

Miután megvásároltad a drónodat, az első dolgod az legyen (mielőtt egyáltalán repülnél), hogy 6 órán keresztül töltöd a hozzá kapott drón akkumulátor egységet vagy akkumulátorokat. Ezzel biztosíthatod, hogy nem merül majd le túl hamar, amikor először repülni viszed.

 

Drón akkumulátor - Mikor érdemes tölteni?


A karbantartásban (és így az élettartam megnövelésében) fontos szerepet játszik az is, hogy mikor töltöd fel egységeidet. A szakértők szerint akkor érdemes csak töltőre dugni a drón akkumulátor egységeit, amikor egy bizonyos töltöttségi szint alá esnek. 

 

A tapasztaltabb drónpilóták tudják, hogy legfeljebb kétszer tölthetik fel drón akkumulátor egységeit, mielőtt használatba vennék őket, különösen ha az 50-50% vagy a 40-60% szabályhoz alkalmazkodnak. A legtöbb kezdő itt vét hatalmas hibákat.

 

Az időzítés rendkívül fontos az élettartam megőrzésének szempontjából. Megfigyelték, hogy a frissen feltöltött drón akkumulátor jobban teljesít, mint amit napokkal a repülés előtt töltöttek fel. Ezért ajánlott közvetlenül az előtt tölteni az egységeket, mielőtt használni szeretnéd őket. Minél tovább áll használaton kívül egy drón akkumulátor, annál több töltöttséget veszít magából.

 

Ugyan olyan fontos odafigyelni arra is, hogy ne töltsd túl a drón akkumulátor egységeit. Az akkumulátorok természetükből adódóan meglehetősen kiszámíthatatlanok – ha túltöltöd őket, akkor felmelegedhetnek és akár fel is robbanhatnak. Ha nem vagy benne biztos, hogy szemmel tudod tartani az akkumulátort, miközben tölt, akkor töltsd fel 50-60%-ig, aztán a maradékot töltsd rá, mielőtt kimennél repülni.

 

Drón akkumulátor - A kamera és a propellervédők eltávolítása


Ha csak teheted, ajánlatos olyan drónt vásárolni, aminek leszerelhető a kamerája (persze ez nem a legfontosabb szempont, de ha minden kritikusabb tényező egyezik két drón között, akkor inkább ezt válaszd).

 

Ezt azért érdemes figyelembe venni, mert ha éppen nem szeretnéd használni a kamerát repülés közben, akkor annak leszerelésével könnyítheted a drón dolgát. A kamera a drón akkumulátor egységeivel működik, ráadásul plusz súly is a szerkezet számára, ami megint csak extra drón akkumulátor használatot jelent.

 

Ha bár ez nem ajánlott, a legtöbb drónról a propellervédőket is leszerelheted (ha van egyáltalán rajtuk). Ez szintén könnyebbé teszi a szerkezetet, azonban mind a propellerekre, mind pedig az esetleges ütközések „áldozataira” is veszélyt jelenthet, így az előnyök nem igazán elegendők, hogy indokolják a hátrányokat.

A drónozáshoz elengedhetetlen az akkumulátor

 

Drón akkumulátor - A repülési körülmények és a repülési mód


A legideálisabb körülmények a repüléshez napos, tiszta, szélcsendes időben állnak fenn. Habár sok drón egyáltalán nem igényel ilyen tökéletes körülményeket, a legtöbb készüléket nem ajánlott szeles, esős időben reptetni. A drónnak ilyenkor sokkal keményebben kell dolgoznia azért, hogy egyenesben tartsa magát, ami megterhelőbb drón akkumulátor számára. Ez persze gyorsabb lemerüléshez és felesleges terheléshez vezet, ami nincs jó hatással az élettartamra.

 

Amikor csak lehetséges, ajánlott egy visszafogottabb repülési módot választani – ezek nem feltétlenül engedélyeznek extrémebb manővereket, de általában kevesebb energiát használnak fel. Amikor ilyen mozgásokra van szükséged, persze válts a megfelelő módokba, de ne hagyd bennük a gépet tovább, mint szükséges.
 Legfrissebb cikkek


DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ – Melyik a nyerő?
Melyik a jobb drón, melyiket vegyem meg: DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ összehasonlítás?
Kiszivárogtak a DJI Mavic Mini 3 Pro tulajdonságai – Íme az új minidrón
Habár a DJI hivatalosan még nem jelentette be az új Mavic Mini 3 Prót, egy holland viszonteladó nyilvánossá tette az új minidrónról készített termékfotókat, illetve a készülék tulajdonságait is. A kiszivárgott információk lényegében mindent elárulnak az új Miniről (még az ár és feltüntetésre kerül), csak épp azt nem, hogy mikor jelenik meg hivatalosan.  
Dji MINI2 drone bemutató
Szinte egy évvel azután, hogy a DJI megjelent a frissített és továbbfejlesztett Mavic Minivel, a Mini 2 megjelent. A Mavic Mini stratégiai kiadás volt, válaszul az FAA követelményére, miszerint minden 250 g feletti drónot regisztrálni kell. A tavalyi Mavic Mini súlya 250 g, és hogy minden kétséget kizárjon arról, hogy az újabb modell a súlyhatár alá esik-e, a Mini 2 súlya 249 g. Azok számára, akik aggódnak a drón regisztrálása iránt, ez jó hirt jelent. A frissített kiadással egy kis frissített márkajelzés is jár, a Mavic kiesett a névből - most már csak a Mini. Sok szempontból nagyon hasonló a régebbi verzióhoz, a Mini 2 számos frissített funkcióval rendelkezik, például egy továbbfejlesztett 4K / 30p kamerával, a Raw + JPEG fájlok rögzítésének képességével és az OcuSync 2.0 vezérlő átvitelével a Wi-Fi helyett. Ezek a funkciók nyilvánvaló javulást jelentenek a Mavic Mini-hez képest, a könnyű kezelhetőséggel és az élénk, masszív kialakítással együtt a Mini 2 könnyen a legjobb drón 170.000 forint alatt.
AKCIÓS TERMÉKEK
AA
LEGJOBB AKCIÓS DRÓNOK
BB
GOPRO KAMERÁK
CC
Nap ajánlata
DD