DJI Osmo Mobile 3: mit tud az új Osmo?

Főoldal > DJI Osmo Mobile 3: mit tud az új Osmo?

DrónExpert

DJI Osmo Mobile 3: mit tud az új Osmo?


2019/12/18

Ahogy teltek és múltak az évek, az okostelefonokba szerelt kamerák egyre jobb minőségű felvételeket kezdtek el kínálni. Egy jó ideje már szabvány a 4K felbontás a magas másodpercenkénti képkocka-szám, ráadásul a nagy dinamikatartomány is kezd elterjedni. A probléma csak az, hogy mindezt teljesen aláaknázzák a remegő, össze-vissza ugráló felvételek. Tény, hogy néhány okostelefon rendelkezik némi stabilizálással, de ez gyakran csak megpróbálja elfedni a hibákat, minthogy megelőzné őket. Itt lép a képbe a DJI Osmo Mobile 3, a DJI legújabb okostelefon-stabilizátora!

DJI Osmo Mobile 3 áttekintés

A DJI Osmo Mobile 3 egy meglepően könnyű, egy kézzel operálható gimbal (mechanikus stabilizátor), amelyet kifejezetten okostelefonokhoz fejlesztettek ki. Mint azt nevéből már bizonyára leszűrted, nem ez a kínai cég első próbálkozása a mechanikus okostelefon stabilizátorok mezőnyében, és ez meg is látszik: az Osmo Mobile 3 könnyebb, és – meglepő módon – olcsóbb is elődjénél, a 2-es modellnél.

 Az új Osmo Mobile Bluetooth kapcsolatot, egyszerű fekvő és állókép közötti váltást, és új rögzítési módokat is kínál, természetesen alanykövető funkciókkal. Összehajtott állapotában a készülék nem sokkal magasabb egy méretesebb okostelefonnál.

 

A DJI Osmo 3 kialakítása és kezelése

Első ránézésre nincs sok különbség a DJI Osmo Mobile 3 és elődje, az Osmo Mobile 2 között – mindkét készülék ugyan azt a markolatos kialakítást kapta, hasonló szürke színben. Azonban ha egy kicsit közelebbről is megvizsgáljuk az új gimbalt, láthatjuk, hogy a markolat 15 fokkal előre döntött, és feltűnik egy új ravasz stílusú gomb is az elején, amivel középre igazítható a kép, aktiválható az alanykövetés, és amivel gyorsan lehet váltani álló és fekvő felvételi módok között.

 

A telefon rögzítése és kiegyensúlyozása egyszerű, és még csak nem is kell, hogy tökéletes legyen, mert a készülék motorjai elég erősek, hogy kijavítsák a nem megfelelő egyensúlyt.

 

A „quick roll” funkciónak köszönhetően végre lehetőségünk van egy pillanat alatt váltani az álló és a fekvő felvételek között – ezt az előző verzióban a telefonon kellett átállítani, míg a DJI Osmo Mobile 3 külön gombot kínál rá a markolaton.

 

A nagynak egyébként sem mondható gimbal összecsukható, és így nem sokkal magasabb egy nagyobb telefonnál – az új Osmo még így is kisebb és könnyebb elődjénél. A DJI-nak sok gyakorlata van a hordozhatóságban, így ennél kevesebbet nem is vártunk a márkától.

 

A DJI Osmo 3 egy beépített akkumulátorral rendelkezik, amelyet USB-C-n keresztül lehet tölteni. A készülék papíron 15 órát képes működni „tele tankkal”, tehát nem kell attól tartanod, hogy előbb merülne le, mint a telefonod. Az már csak hab a tortán, hogy a gimbalon található USB-A csatlakozó segítségével telefonodat is töltheted használat közben, hogy még tovább rögzíthess vele.

 

A DJI Osmo Mobile 3 funkciói és teljesítménye

Az Osmo Mobile 3 tehát hardver téren nagyszerű kis készülék, és örömünkre szolgál jelenteni, hogy szoftveres oldalon is remekül megállja a helyét. Az előző verziókkal ellentétben a gimbalt nem a DJI Go alkalmazással, hanem a DJI Mimo appal kell kezelni. Ebben történik a készülék csatlakoztatása a telefonhoz, illetve a kalibráció és maga a gimbal vezérlése is.

 

A Bluetooth LE-nek köszönhetően a telefon és az Osmo Mobile 3 csatlakoztatása mindössze két gombnyomásba kerül, ráadásul hacsak nem szeretnél másik telefont használni vele, ezt többet nem is kell megismételned.

 

Érdemes lefuttatni egy automata kalibrációt, valahányszor rögzíted telefonodat a gimbalra, mert ezzel kijavíthatod az esetleges egyensúlyproblémákat. Ez az automata kalibráció a legtöbb működési problémát megoldja.

 

Az alkalmazás számos felvételi módot kínál – az alapvető fényképen és videón kívül választhatunk még panoráma, lassított felvétel, és hyperlapse közül is. Van még egy sport mód is, ami felgyorsítja a gimbal reakcióidejét és mozgását is. A DJI Osmo Mobile 3 a DJI Active Track követőtechnológiájának legújabb (3.0) verzióját is megkapta, amely mesterséges intelligencia segítségével biztosítja, hogy a kamera mindig a kiválasztott alanyon maradjon.

 

Az Active Track az új Osmo Mobile-ban kézmozdulatokkal is vezérelhető, ami drasztikusan megkönnyíti a kéz nélküli használatot. Elég csak feltartanod a kezedet, és a gimbal elindít egy visszaszámlálást, illetve automatikusan középre helyezi az arcodat a képen – tökéletes szelfi és csoportképek készítéséhez. Az Active Track továbbá képes videófelvétel közben is követni a kiválasztott képalanyt (még forgással is, ha esetleg elkezdene kisétálni a képből).

 

A funkció jól működik, de csak addig, amíg a kiválasztott alany el nem fordítja az arcát a képen – innentől ugyanis az Osmo Mobile 3 nem követ tovább, annak ellenére, hogy a DJI szerint a rendszer a fejet és a vállakat is figyeli követéskor, hogy ezt elkerülje. Az Active Track rossz (túl kontrasztos, vagy túl sötét) fényviszonyok mellett is elveszítheti az alanyt.

 

Az új Story módra is érdemes kitérni. Ez a funkció még nincs teljesen kialakítva, de már most többféle sablont is kínál, amelyek segítségével könnyedén és egyszerűen szerkeszthetünk össze rövid felvételeket, az áttűnéseket pedig digitális effektek, vagy látványos gimbalmozgások biztosítják. Egyelőre nem sok testre szabást kínál, például nem lehet megváltoztatni a sablonok hosszát, de a koncepció jó, és remélhetőleg a jövőben többet is foglalkozik vele a DJI szoftveres csapata.
 Legfrissebb cikkek


DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ – Melyik a nyerő?
Melyik a jobb drón, melyiket vegyem meg: DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ összehasonlítás?
Kiszivárogtak a DJI Mavic Mini 3 Pro tulajdonságai – Íme az új minidrón
Habár a DJI hivatalosan még nem jelentette be az új Mavic Mini 3 Prót, egy holland viszonteladó nyilvánossá tette az új minidrónról készített termékfotókat, illetve a készülék tulajdonságait is. A kiszivárgott információk lényegében mindent elárulnak az új Miniről (még az ár és feltüntetésre kerül), csak épp azt nem, hogy mikor jelenik meg hivatalosan.  
Dji MINI2 drone bemutató
Szinte egy évvel azután, hogy a DJI megjelent a frissített és továbbfejlesztett Mavic Minivel, a Mini 2 megjelent. A Mavic Mini stratégiai kiadás volt, válaszul az FAA követelményére, miszerint minden 250 g feletti drónot regisztrálni kell. A tavalyi Mavic Mini súlya 250 g, és hogy minden kétséget kizárjon arról, hogy az újabb modell a súlyhatár alá esik-e, a Mini 2 súlya 249 g. Azok számára, akik aggódnak a drón regisztrálása iránt, ez jó hirt jelent. A frissített kiadással egy kis frissített márkajelzés is jár, a Mavic kiesett a névből - most már csak a Mini. Sok szempontból nagyon hasonló a régebbi verzióhoz, a Mini 2 számos frissített funkcióval rendelkezik, például egy továbbfejlesztett 4K / 30p kamerával, a Raw + JPEG fájlok rögzítésének képességével és az OcuSync 2.0 vezérlő átvitelével a Wi-Fi helyett. Ezek a funkciók nyilvánvaló javulást jelentenek a Mavic Mini-hez képest, a könnyű kezelhetőséggel és az élénk, masszív kialakítással együtt a Mini 2 könnyen a legjobb drón 170.000 forint alatt.
AKCIÓS TERMÉKEK
AA
LEGJOBB AKCIÓS DRÓNOK
BB
GOPRO KAMERÁK
CC
Nap ajánlata
DD