DJI Mavic Mini vagy DJI Mavic 2 – Melyiket válasszam?

Főoldal > DJI Mavic Mini vagy DJI Mavic 2 – Melyiket válasszam?

DrónExpert

DJI Mavic Mini vagy DJI Mavic 2 – Melyiket válasszam?


2019/12/10

A DJI Mavic Mini nemrégiben jelent meg, de már most óriási érdeklődést váltott ki a lelkes drónpilóták közösségéből. A kínai márka legújabb fogyasztói drónja több, mint egy évvel később érkezett a legóbbi családtagok, a Mavic 2 Pro és a Mavic 2 Zoom után. Az új Mavic Mini figyelemre méltó felszereltséggel érkezett funkciók terén, 30 perces repülési időt kínál, és csupán 249 grammot nyom.

 

Súlya különösen fontos szempont, ugyanis tekintve hogy egy 250 grammnál könnyebb készülékről van szó, a DJI Mavic Mini játékdrónnak minősül, így a legtöbb országban nem szükséges külön regisztrálni. A méret és a súly azonban ne tévesszen meg senkit – a Mavic vonaltól megszokott összecsukható design és a teljesen versenyképes specifikációk egy igazi mérnöki csodává teszik a Minit.

 

De vajon elég lesz mindez, hogy a DJI Mavic Mini átvegye a Mavic 2-től a világ legnépszerűbb drónja címet? A következő részletes összehasonlításunk segítségével eldöntheted, hogy melyiket is válaszd saját céljaidra!
 

DJI Mavic Mini vagy DJI Mavic 2?

Kialakítás

A Mavic Mini a DJI eddigi legkisebb és legkönnyebb drónja. 249 grammos súlyával és rendkívül apró vázával kényelmesen elfér egy kisebb övtáskában is (ami persze a Mavicektől megszokott összehajtható designnak is köszönhető) – összehajtott állapotában csupán 140×82×57 mm-es (szétnyitva 160×202×55 mm). Nagyobb testvéreihez hasonlóan a Mavic Mini sötétszürke, modern színt kapott.

 A Mavic Mini legnagyobb előnye – mint említettük – rendkívül könnyű súlya, hiszen ennek köszönhetően számos ország drónokra vonatkozó szabályzata alól mentesül. Ez természetesen nem jogosít fel senkit a felelőtlen reptetésre, de a Mavic Mini minden egyéb modellnél sokkal több szabadságot kínál.

 

A Mavic széria második generációját a Pro és a Zoom modell képviselik, amelyek a kameráikon kívül gyakorlatilag minden egyéb tulajdonságukban egyeznek egymással (a két Mavic 2-es verzió közötti legfontosabb különbségekről itt olvashatsz többet. A Mavic 2-esek szintén szürke külsővel és összehajtható kialakítással rendelkeznek, azonban összecsukva (214×91×84 mm) és szétnyitva (322×242×84 mm) is lényegesen nagyobb méretűek a Mini modellnél. A nagyobb modellek természetesen bőven a 250 grammos súlyhatár felett is vannak.

Hordozhatóság terén tehát egyértelműen a Mavic Mini viszi a pálmát, és persze a 250 gramm alatti súlyból adódó szabadság sem utolsó szempont.

 

Kamera és stabilizátor

Aprócska mérete ellenére a DJI Mavic Mini fedélzetén egy háromtengelyes gimbal is helyet kapott, ezzel biztosítva a rögzített felvételek stabilitását. A kamera legfeljebb 2,7K-s videót képes rögzíteni (tehát 4K sajnos nincs) 30 FPS-sel, fotók terén pedig 12 megapixelre számíthatunk tőle. A 4K-s felvételek hiánya a legtöbbeknek ebben a kategóriákban valószínűleg nem is lesz kifejezetten nagy probléma, ahogyan az sem, hogy a DJI Mavic Mini csak JPEG képeket és MP4 videót képes készíteni (a nyers felvételek tehát mindkét módban hiányoznak).

 

A Mavic 2 Pro és Mavic 2 Zoom drónok szintén egy háromtengelyes gimbalt kaptak, azonban a kamerák, ami ezekre kerültek már sokkal élesebben eltérnek a Mavic Mini felszereltségétől.

 

A Mavic 2 Zoom a DJI egyetlen fogyasztói drónja, amely optikai zoomot kínál 24 és 48 mm között (tehát kétszeres veszteségmentes nagyítást). A Zoom 4K-s felbontású videókat és 12 megapixeles fényképeket készít, amelyekhez egy 1/2,3”-os CMOS érzékelőt használ.

 

A Mavic 2 Pro fedélzetén egy Hasselblad kamera helyezkedik el, ami páratlan kép- és videóminőséget kínál a fogyasztói drónok piacán. A kamera szintén 4K-s videót rögzít 30 FPSs-el, fényképek terén azonban már 20 megapixelt kínál egy 1”-os érzékelőből. A Pro modell továbbá 10 bites D-Log videók rögzítésére is képes, továbbá még a Zoomnál is több kontrollt kínál a kamerabeállítások terén.

 

Teljesítmény

A közmondás szerint kicsi a bors, de erős. Nos, a DJI Mavic Mini kétségtelenül eleget tesz ennek a feltételezésnek, mini mérete miatt ugyanis nem igazán áldoz fel sokat teljesítmény terén. Maximális ígért repülési ideje 30 perc, 4 kilométeres hatótávolsággal. Az új drónapróság egy továbbfejlesztett Wi-Fi rendszert használ, ami automatikusan képes váltani 2,4 GHz-es és 5,8 GHz-es frekvenciák között.

 

A garancia szerint a DJI Mavic Mini 0° és 40° között használható, legfeljebb 28 km/órás szélsebesség mellett. A Mavic Mini irányítása közben a Mavic drónoktól megszokott reszponzív precizitást tapasztalhatjuk, és a készülék még közepes erősségű széllökések mellett is megállja a helyét a levegőben, ami komoly teljesítmény egy ilyen kis tömegű dróntól.

 

A Mavic 2 (Pro és Zoom) drónok hasonló maximális repülési időt kínál (31 perc), azonban lényegesen nagyobb hatótávolsággal (8 km 4 helyett). A Mavic 2 modellek a DJI továbbfejlesztett OcuSync 2.0-ás rendszerét használják, ami a Mavic Minihez hasonlóan szintén automatikusan vált a különböző frekvenciák között a lehető legjobb kapcsolatminőség érdekében. A Mavic 2 drónok jobb választások azoknak, akik szélsőségesebb körülmények között szeretnének felvételeket készíteni a levegőből, mert a Minivel ellentétben nem a Wi-Fire támaszkodnak a videójel átküldése során. A Mavic 2-esek továbbá -10°C-ig használhatók (a felső limit ezeknél is 40°C), akár 30-38 kilométer/órás széllökések mellett.

 

Akadályelkerülés és biztonságos repülés

Elérkeztünk a DJI Mavic Mini első komolyabb hiányosságához, ugyanis az aprócska drón nem rendelkezik számottevő akadályelkerülő rendszerrel (ami nem jellemző a DJI készülékeire). Egyedül alsó érzékelők vannak rajta, amelyek a GPS-szel karöltve dolgoznak azon, hogy egy helyben tartsák a drónt a levegőben. A DJI Mavic Minire propellervédőket is lehet erősíteni, ami fokozza a készülék biztonságát, azonban ezekkel a kiegészítőkkel már meghaladja azt a bizonyos 250 grammos jogi határt. A készülék persze így is használható marad, de már vonatkoznak rá a 250 grammnál súlyosabb drónokra kivetett szabályok.

 

A Mavic 2 drónok ezzel szemben mindenirányú akadályelkerülő rendszerrel rendelkeznek (alul, felül, elöl, hátul, kétoldalt), amelyek lényegesen biztonságosabbá teszik a reptetési élményt. A jobb és baloldali irányú akadályelkerülő érzékelők csak bizonyos működési módokban érhetők el ugyan, de még így is, a Mavic 2 szinte mindent lát maga körül (valós időben) az ütközések elkerülése érdekében.

 

Intelligens repülési módok

A Mavic Miniben olyan intelligens repülési módok találhatók, mint a QuickShots (4 féle), Return-to-Home (hazatérés), és CineSmooth, de hiányzik belőle néhány a DJI legnépszerűbb funkciói közül, úgymint az ActiveTrack vagy a Waypoints.

 

A QuickShots módban a Helix, a Dronie, a Rocket, és a Circle mozgások érhetők el. A CineSmooth módban a Mavic Mini szándékosan lelassul, hogy a pilóta precízebb, filmes mozgásokat végezhessen vele – ez nagyon hasznos lehet szűk, nehezen manőverezhető helyek navigálásához is. A Return-to-Home funkciónak köszönhetően a DJI Mavic Mini automatikusan visszatér a felszállási pontra, amikor elveszíti a kapcsolatot a pilótával, vagy ha az akkumulátor már kezd lemerülni.

 

A Mavic 2 modellek ezzel szemben lényegesen több repülési módot kínálnak, ideértve a TapFly, Point of Interest, ActiveTrack, Tripod Mode, Return-To-Home, és Cinematic Mode funkciókat, hogy csak néhányat említsünk. Az ActiveTrackból ráadásul az új, 2.0-ás verzió került a drónokba, ami még hatékonyabb alanykövetést kínál, és lehetővé teszi a környezet 3D-s feltérképezését is. A Mavic 2-esek továbbá a Mavic Mini 4 QuickShot módján kívül két másikat is kínálnak (Asteroid és Boomerang).

 

Szóval melyiket válasszam?

Mind a Mavic Mini és a Mavic 2 (Pro vagy Zoom) remek drónok, és a maguk kategóriában verhetetlen felszereltséget kínálnak. De itt a kulcsszó: a maguk kategóriájában. A drónok közötti különbségek nem csak az összehasonlító táblázatokban, hanem az árcédulákon is egyértelműek, így ha a költségvetés a meghatározó tényező, akkor a válasz egyértelmű.

 

Azoknak, akik egyelőre csak ismerkedni szeretnének a drónreptetés világával, csak szórakozásból szeretnének maguknak egy ilyen készüléket (és nem szeretnének tartani a különböző országok drónszabályzataitól), azoknak a DJI Mavic Mini a tökéletes választás. Apró mérete páratlan hordozhatóságot kölcsönöz a készüléknek, ráadásul összehajtható kialakításának köszönhetően nem foglal több helyet egy kisméretű alumínium üdítős doboznál. A 2,7K-s felbontás a legtöbbeknek bőven elegendő lesz, ahogyan a 12 megapixeles fényképek is.

 

Természetesen a Mavic Mininek vannak bizonyos hiányosságai is, úgymint az akadályelkerülő rendszer, a nyers képfelvételek, vagy a 4K hiánya, de mindezekért egy versenyképes árral, és a Mavic vonaltól megszokott pazar repülési élménnyel kárpótol. Remek választás hétköznapi használatra.

 

Akik nem engedhetik meg maguknak a korszerű funkciók, a 4K-s videófelbontás, és a fejlett akadályelkerülő rendszer hiányát, továbbá igazán lélegzetelállító légi felvételekre vágynak, azoknak inkább a Mavic 2-es drónok között érdemes szétnézniük. A 2018-ban debütált Mavic 2 Pro és Mavic 2 Zoom megbízható OcuSync technológiával oldja meg a videójel közvetítését, ami sokkal stabilabb kapcsolatot kínál a pilóta és a drón között, mint a hagyományos Wi-Fi (különösen fontos azoknak, akik árnyékolt helyeken, pl. hegyek között szeretnének repkedni).
 


 Legfrissebb cikkek


Drónszabályok Spanyolországban
Hogyan szabad drónozni Spanyolországban? Milyen a Spanyol szabályozás Mallorca, Vagy a Kanári szigetek, Teneriffe, Gran Canaria, Barcelona, Ibiza, Lanzarotte vagy egyéb más Spanyol uticél esetén? Mutatjuk! 
DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ – Melyik a nyerő?
Melyik a jobb drón, melyiket vegyem meg: DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ összehasonlítás?
Kiszivárogtak a DJI Mavic Mini 3 Pro tulajdonságai – Íme az új minidrón
Habár a DJI hivatalosan még nem jelentette be az új Mavic Mini 3 Prót, egy holland viszonteladó nyilvánossá tette az új minidrónról készített termékfotókat, illetve a készülék tulajdonságait is. A kiszivárgott információk lényegében mindent elárulnak az új Miniről (még az ár és feltüntetésre kerül), csak épp azt nem, hogy mikor jelenik meg hivatalosan.  
AKCIÓS TERMÉKEK
AA
LEGJOBB AKCIÓS DRÓNOK
BB
GOPRO KAMERÁK
CC
Nap ajánlata
DD