Így készíthetsz csodálatos, filmszerű felvételeket drónoddal!

fooldal > 5 tipp a drónfelvételekhez, a filmszerű fotókhoz

DrónExpert

5 tipp a drónfelvételekhez, a filmszerű fotókhoz


2019/04/11

Akár hobbi szinten, akár a megélhetésért dolgozol drónokkal, a lélegzetelállító felvételek készítéséért biztosan Te is rajongsz. Ha pedig szeretnéd, hogy a felvételeid egyedülállóan tökéletesek, filmszerűek legyenek, ezeket a tippeket érdemes megfogadnod! 

Film-szerű felvételek készítése drónnal

A drón felvételek készítése, bár kétség kívül szerintünk az egyik legszórakoztatóbb tevékenység, gyakran igen nehéz feladat. Harcolunk a széllel, limitált a repülési idő, és mire éppen beállítanánk a megfelelő szöget, gyakran már fel is villan az akksi lemerülését jelző ikon… Azért a nagyszerű felvételek elkészítése nem lehetetlen! 

 Kerüld a hirtelen mozdulatokat drónoddal! 

Sok esetben – valószínűleg az idő rövidsége miatt – főként az újdonsült drónosok hajlamosak kapkodni. Az ide-oda mozgatott kamera, az éles fordulatok azt a reményt keltik, hogy gyorsabban megtaláljuk a megfelelő szöget – pedig gyakran ezek akadályozzák igazán azt, hogy észre vegyük a legszebb felvételi lehetőségeket! 


A kamera mozgatása inkább csak finomhangolásra alkalmas, a jó szöget a drónnal érdemes felvenni. Ha pedig meg van a megörökítendő pillanat – indulhat a felvétel – és ilyenkor még óvatosabban a mozgásokkal! 

 


Hagyd a drónt szárnyalni!

Drónnal csodálatos, nyugodt felvételeket készíthetünk a tájról, de csak akkor ha van ehhez türelmünk. A kapkodás, a gyors egymás utáni képek csak összezilálják a képet. Ha valóban szuper drónfilmet készülsz felvenni, és megtaláltad a tökéletes pontot, engedd a drónt repülni felette! Egy-egy vágás minimum 3 másodpercet dolgozzon fel, így kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb lesz a végeredmény.

 

Merj közel repülni a szép dolgokhoz!

Természetesen csak akkor, ha már elég ügyesen kezeled a drónod – és ha semmilyen balesetveszélyt nem okozol neki. Ez az ötlet egyáltalán nem vonatkozik például az állatok filmezésére, akiket könnyen veszélybe sodorhatunk egy drónnal – hiszen a számukra idegen tárgy kifejezetten ijesztő lehet! 


Egy-egy szikla, vagy éppen épület azonban kifejezetten jól mutat, ha közelről filmezed – háttérben a panorámával.

 

Gyorsítsd fel a felvételt! 

Ahogy az első pontban írtuk, a gyors mozdulatok a felvételt könnyen tönkre tehetik – ám ha már kész a tökéletes film alapanyag, a gyorsítás nagyon is jót tud tenni neki. Főleg, ha effektként használod és csak bizonyos vágásoknál alkalmazod! 

 

Használd óvatosan az effekteket, filtereket! 

Csodálatos effektek léteznek, és akár több száz filterből is választhatunk. Ezek mindegyike nagyszerű, ha ésszel használjuk őket – de ahogy egy sima fotó készítésekor, úgy a drónfelvételekkor is érdemes ésszerűen bánni vele! 


A nyers verziót mindig mentsd el külön, és a felvételt a vágás után egy kis pihenővel, de még publikáció érdemes újra nézni – ekkor sokkal jobban fel fog tűnni, ha túltoltad a színezést, vagy túl sok az effekt. 

 

+1 tipp: Csak biztonságosan! 

Balesetek mindenhol előfordulnak, de a drónozás esetében ezek könnyen veszélyessé is válhatnak. A drónra, és környezetére is… A tapasztalt, profi drónosoknak ezt nem kell magyaráznunk, de gyakran egy-egy új belépő nem méri fel eléggé ezeket a veszélyeket. 

 

Ezért aztán minden drónos nevében kérünk, hogy csak olyan helyszínen, és csak olyan körülmények között drónozz, ahol biztos, hogy senkiben és semmiben nem tudsz kárt tenni! Még a legprofibb drónosok is elvesztik néha a jelet, még a legújabb drón is képes meghülyülni – erre pedig nekünk, drónpilótáknak kell felkészülni. 
 Legfrissebb cikkek


DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ – Melyik a nyerő?
Melyik a jobb drón, melyiket vegyem meg: DJI Mini 3 Pro vagy Autel EVO Nano+ összehasonlítás?
Kiszivárogtak a DJI Mavic Mini 3 Pro tulajdonságai – Íme az új minidrón
Habár a DJI hivatalosan még nem jelentette be az új Mavic Mini 3 Prót, egy holland viszonteladó nyilvánossá tette az új minidrónról készített termékfotókat, illetve a készülék tulajdonságait is. A kiszivárgott információk lényegében mindent elárulnak az új Miniről (még az ár és feltüntetésre kerül), csak épp azt nem, hogy mikor jelenik meg hivatalosan.  
Dji MINI2 drone bemutató
Szinte egy évvel azután, hogy a DJI megjelent a frissített és továbbfejlesztett Mavic Minivel, a Mini 2 megjelent. A Mavic Mini stratégiai kiadás volt, válaszul az FAA követelményére, miszerint minden 250 g feletti drónot regisztrálni kell. A tavalyi Mavic Mini súlya 250 g, és hogy minden kétséget kizárjon arról, hogy az újabb modell a súlyhatár alá esik-e, a Mini 2 súlya 249 g. Azok számára, akik aggódnak a drón regisztrálása iránt, ez jó hirt jelent. A frissített kiadással egy kis frissített márkajelzés is jár, a Mavic kiesett a névből - most már csak a Mini. Sok szempontból nagyon hasonló a régebbi verzióhoz, a Mini 2 számos frissített funkcióval rendelkezik, például egy továbbfejlesztett 4K / 30p kamerával, a Raw + JPEG fájlok rögzítésének képességével és az OcuSync 2.0 vezérlő átvitelével a Wi-Fi helyett. Ezek a funkciók nyilvánvaló javulást jelentenek a Mavic Mini-hez képest, a könnyű kezelhetőséggel és az élénk, masszív kialakítással együtt a Mini 2 könnyen a legjobb drón 170.000 forint alatt.
AKCIÓS TERMÉKEK
AA
LEGJOBB AKCIÓS DRÓNOK
BB
GOPRO KAMERÁK
CC
Nap ajánlata
DD